24 / 04 / 2024

İzmir Arkeoloji Müzesi'ne 300 eser kazandırıldı!

İzmir Arkeoloji Müzesi'ne 300 eser kazandırıldı!

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Zafer Derin: 10 yılda ortaya koyduğumuz bulgularla kentin tarihini ortaya çıkardık. Bu yıl İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim edeceğimiz eser sayımız 300'ü bulmaktadır." dedi.



Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Zafer Derin, henüz 10 yıllık bir geçmişe sahip kazılarda elde edilen bulgular aracılığıyla kentin tarihinin adeta yeniden yazıldığını belirtti.


İzmir’de yerleşik insan yaşamının 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan buluntuların çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü kazılarının 10. yılını doldurması nedeniyle değerlendirme toplantısı düzenlendi.


Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Zafer Derin, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 2005 yılında 10 öğrenciyle başladıkları kazıların bugün İzmir'in tarihi zenginliğini ortaya koyan bir niteliğe kavuştuğuna vurgu yaptı. Derin, şunları söyledi:


"10 yılda ortaya koyduğumuz bulgularla kentin tarihini adeta yeniden yazdık. Henüz hiç sergilenmemesine rağmen bu yıl  İzmir  Arkeoloji Müzesi'ne teslim edeceğimiz eser sayımız 300'ü bulmaktadır. Böylece 10 yılda bin 500 kadar eser vermiş olacağız. Sadece bu yıl bile küçük bir müzeyi dolduracak sayıdaki çanak, çömlek, kemik ve taş eserlerden oluşan buluntulara ulaştık. Bu bulgular sayesinde İzmir'in 8 bin 500 yıl önceki barış ve 5 bin yıl önce Troya dönemindeki savaş dönemlerini anlamamızı sağlamaktadır. Ele geçen eserler bu dönemlerin sanatını ve kültürünü yansıtan eşsiz niteliklere sahiptir."


Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da kazı çalışmalarının, yerel yönetim ve akademi işbirliğine örnek oluşturduğunu belirterek, "Burada çok güzel işler yapılıyor ve yapılmaya devam edecek. Önemli olan bu güzelliği herkese duyurmaktır. Burada büyük bir kültür var ve herkesin bunu gelip görmesi, destek olması gerekir" dedi.


AA


Geri Dön