28 / 03 / 2024

İzmir Bergama Millet Bahçesi'ne yargıdan dur kararı!

İzmir Bergama Millet Bahçesi'ne yargıdan dur kararı!

İzmir’in Bergama ilçesinin Belediye Başkanı Hakan Koştu, Millet Bahçesi hayata geçirileceği sebebiyle 86 iş yerini yıkacağını duyurdu. Mağdur esnaflar çözüm arayışları sonuçsuz kalınca yargıya yoluna gitti. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. 



İzmir Bergama Belediyesi, 14 Eylül Stadyumu'nu da kapsayan 51 bin 569 metrekare büyüklüğündeki alanda Millet Bahçesi projesi hazırladı. Sözcü Gazetesi'nden Gökmen Ulu'nun haberine göre; Belediye, stat ile beraber 86 dükkanı da yıkacağını belirtti. 

Belediye mülkü dükkanların kiracısı olan esnaflara 60 gün içinde tahliye etmeleri yönünde tebligat yollandı. Belediye 9 Kasım günü dükkanların yıkım işlemi için ihale gerçekleştirdi. İşlerini kaybetmek istemeyen esnaf geçtiğimiz ay belediye meclisi önünde bir araya geldi eylem yaptı ve yargıya başvuruda bulundu. 

İzmir Bergama Millet Bahçesi ne yargıdan dur kararı!

İLK YARGI KARARI ÇIKTI

Sornlarına çözüm bulamayan esnaflar karara karşı hukuk mücadelesi başlattı ve üç ayrı dava açtı. İlk karar verildi. Mağdur esnaflardan İbrahim Turan'ın başvurusunu yapan  İzmir  5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yapılan yıkım ihalesinin mevzuata ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek açılan dava kapsamında mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Karar esnafı mutlu etti. Stat esnafı İbrahim Turan, 86 iş yeri sahibi ve 310 sigortalı kişinin açlığa mahkum edilmek istendiğine dikkat çekerek, “Belediye başkanı seçim zamanı ‘Ben de esnaf çocuğuyum. Tek bir esnaf bile mağdur olmayacak' demişti. Fakat seçim sonrası verdiği sözü unutup 10 yıllık kira kontratlı dükkan sahiplerine 3 yılını doldurmadan tahliye yazısı göndererek ‘60 gün içinde boşaltın' dedi. Daha sonrada gelen tepkileri üzerinden atmak için 18 uygulamasıyla Bergama Belediyesi'ne kalan Fuat Olugan Parkı'nı tüm şehir imar ve planlarını hiçe sayarak, yeşil alandan çıkarıp, ticari imara sokmaya çalıştı. Bu çabasına İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası ayrı ayrı dava açtı” diye konuştu. 

İzmir Bergama Millet Bahçesi ne yargıdan dur kararı!

Stat esnaflarından İbrahim Dericioğulları ise, “Tabii ki bu karardan son derece memnun olduk. Bununla birlikte devam etmekte olan iki davamız daha var. Onların neticesinin de hepimiz için iyi olacağını düşünüyoruz. En son AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de bu sorunla ilgileneceğini söyledi. Umarım karar vericiler ve belediye yönetimi sorunun çözülmesi için gerekli adımları atar” ifadelerini kullandı.

İzmir Bergama'da millet bahçesi için tahliye edilen esnaflardan tepki!


Geri Dön