24 / 04 / 2024

Bergama Millet Bahçesi için 86 dükkan yıkılacak!

Bergama Millet Bahçesi için 86 dükkan yıkılacak!

İzmir'de hayata geçirilecek Bergama Millet Bahçesi projesi kapsamında 86 dükkan için yıkım kararı alındı. Karara tepki gösteren esnaf Belediye Meclisi’nin önünde protesto gerçekleştirdi. 



İzmir'de 14 Eylül Stadyumu'n da içinde yer aldığı 51 bin 569 metrekarelik alana Millet Bahçesi inşa edilecek. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, stadı ve etrafındaki dükkanları yıkacaklarını açıkladı. Esnaflara kararla ilgili tahliye yazısı gönderildi ve dükkanların 60 gün içerisinde boşaltılması istendi. 

Tahliye yazısında, gerekçe olarak Millet Bahçesi Projesi'nden bahseldilmedi tek katlı dükkanların depreme dayanıksız riskli yapı olduğu belirtildi. 

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu'nun daha önce “Sizi mağdur etmeyeceğiz” dediğini hatırlatan esnaflar, tahliye yazısını görünce pandemi ve ekonomik kriz nedeni ile zaten çok zor zaman yaşadıklarını söyleyen esnaflar, belediyenin kendilerini ve ailelerini mağdur ettiklerini dile getirdi.

Esnaftan protesto

Tahliye tebligatlarına büyük tepki gösteren esnaflar hep birlikte kepenk indirdi. Saat 13:00 – 15:00 arasında dükkanlarını kapatan esnaflar, aileleri ile beraber protesto yürüyüşü yaptı. Topluluk, belediye meclisi toplantısının yapıldığı kültür merkezine gitti. Yurttaşlar, “Esnaf hakkını arıyor”, “Verilen sözler nerede”, “Yine mağdur küçük esnaf”, “Esnafa sahip çık”, “Ben esnaf çocuğuyum diyen nerede”, “Bergama esnafına sahip çık” yazılı dövizler taşıdı. Meslek odası başkanları, Bergama Demokrasi Platformu ile CHP ve İYİ Parti üyeleri esnafa destek verdi. Topluluk burada alkışlı protesto yaparak basın açıklamasında bulundu. 

“DÜKKANLARIMIZ İLE İLGİLİ KAROT RAPORLARINI GİZLİYORLAR”

Esnaf adına söz alarak konuşma yapan İbrahim Dericioğulları, “Bugün burada bulunma sebebimiz herhangi bir siyasi görüşün yansıması değildir. Herhangi bir politik mesaj vermek ve muhalefet etmek değildir. Burada bulunma sebebimiz tamamen ekmek ve gelecek kaygısıdır” dedi.

Dericioğulları, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonuçlanmadan zaman kaybını telafi etmek için arkadan dolanarak dükkanlarımızdan gizlice karot örnekleri aldılar. Şimdi de bilmediğimiz raporlar ile tek katlı dükkanlarımızı 60 gün içinde terk etmemizi istiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Bergama Millet Bahçesi için 86 dükkan yıkılacak!

"Başkan sözünü tutmadı"

Bergama Belediye Başkanı Başkan Hakan Koştu'nun esnafı oyaladığını ve verdiği sözleri tutmadığını iddia eden Dericioğulları, “Başkan seçilmeden önce biz stat esnafını bir araya toplayarak, güzel bir projesinin olduğunu ve hiçbirimizin mağdur olmayacağını söylemişti. Belediye başkanı olduktan sonrada bu sözünü tekrar etti. Fakat bu proje evirildi, çevrildi Millet Bahçesi Projesi'ne döndü. Daha sonra millet bahçelerinde ticari alan olmadığı ortaya çıktı. Ancak itirazlarımız üzerine bir miktar ticari alan sağlanarak bize ‘çıkın dışarı' denildi. Buna karşıyız. Verilen sözlerin yerine getirilmesini ve hakkımızı istiyoruz” şeklinde konuştu.

Esnaf Meliha Yılmaz, “Ben buraya çok masraf yaptım. Şimdi buraya millet bahçesi, çay bahçesi yapacağız diyorlar. Benim çay bahçesine gidebilmem için önce karnımın doyması lazım. Benim çalışmaya ihtiyacım var. Üniversite öğrencisi iki evladım var. Onlar nasıl yetişiyor? Bize verilen sözlere ne oldu, neden unutuldu” diye sordu.

Başka bir yerde dükkan kiralamaya güçlerinin yetmeyeceğini söyleyen stat esnaflarından Erhan Uğurluel, “Biz bugüne kadar bize verilen sözlerden dolayı çok umutluyduk. Son dakika haberi ile 60 gün içerisinde dükkanlarımızın tahliye edilmesi gerektiği söylendi. Zaten kiralarda fahiş bir fiyat artışı var. Bu kadar yüksek meblağları hiçbirimiz karşılayamayız” ifadelerini dile getirdi.

Annesi stat esnafı olan Avukat Neşe Çokmert, “Bergama Belediyesi yanlış hukuki işlemler nedeni ile birçok insanı mağdur ediyor. Belediye başkanı söz verdiği halde sözünü tutmuyor. ‘Ben yaptım, oldu bitti' mantığı ile hareket ediyor. Biz hukuki süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Hukukun bu yanlışa dur diyeceğine inanıyoruz. Esnafımızı kış ortasında dükkansız bırakarak ekmeği ile oynayan bu kararın mahkemeden döneceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanı'nın da bu yanlışı anlayıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı uyaracağını düşünüyoruz. Aksi halde gerekli tüm davaları açacağız. Esnafın iyi niyetinden yararlanan belediye başkanının iyi niyetli olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Bergama Millet Bahçesi için 86 dükkan yıkılacak!

“TAHLİYE KARARI ERTELENMELİ”

Odalar adına açıklama yapan Bergama Ticaret Odası başkanı Fikret Ürper ise “Odalar olarak ortak düşüncemiz; pandemi sonrası ve kış öncesi, iki aylık sürede bu kadar esnaf kardeşimizin yeniden iş kurabilmesinin güç olduğunu ve belediyemizin bu kararı ertelemesi gerektiğini düşünüyoruz. İş yeri sahiplerinin rahatlatılması gerekiyor. Neler yapılması gerektiği ile ilgili başkan ile görüşeceğiz” dedi.

İzmir Bergama Millet Bahçesi'nde esnaflar mağdur edilmeyecek! 

Bergama'da millet bahçesi için esnaflar tahliye ediliyor!


 


 


Geri Dön