26 / 04 / 2024

İzmir Karabağlar'daki kentsel dönüşüme mahallelilerden tepki!

İzmir Karabağlar'daki kentsel dönüşüme mahallelilerden tepki!

İzmir Karabağlar'da Cennetçeşme - Limontepe bölgesinde sürdürülen ve 100 binden fazla vatandaşı yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm projesine mahalleliler tepki gösterdi.



İzmir Karabağlar’ın üçte birlik bölümünü içeren 16 ayrı mahallede ve 540 hektarlık alanda yaklaşık on sene önce başlatılan kentsel dönüşüm projesinde vatandaş mağdur edildi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Erman Şentürk'ün haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Cennetçeşme - Limontepe bölgesinde sürdürülen, 100 binden fazla vatandaşı yakından ilgilendiren projede ne hedeflenen 17 bin konutun yıkımı gerçekleştirilebildi ne de yerlerine inşa edilecek 34 bin konutun inşaatına başlanabildi. Projeye rant ve kamu yararına aykırı olduğu gibi nedenlerle itirazda bulunan yöre halkı ise yaşanan belirsizlik sebebiyle konutlarına çivi dahi çakamadıklarını belirtti ve isyanın eşiğinde olduklarını dile getirdi. 

9 DEFA DAVA AÇILDI

Riskli alan kararının iptali ve projenin kamu yararına aykırı olduğu iki ayrı etabı için hazırlanan imar planlarının iptali için bölge halkı 10 kez imar planlarına itirazda bulundu, 9 defa de iptal davası açtı. Davaları kazanan 16 mahallelilerin bu mücadelesi dönüşümün de tıkanmasına neden oldu. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan fakat tek bir yıkımın dahi gerçekleştirilemediği riskli alanda hayat olduğu gibi sürerken “Yenitepe” şeklinde isimlendirilen proje alanına da kimse taşınmadı. Bunun üzerine bakanlığın yapımını geçtiğimiz aylarda bitirdiği yeni konutlar bir anda ticari proje haline geldi. Binlerce konut  TOKİ  aracılığıyla satışa sunuldu. 

İzmir Karabağlar daki kentsel dönüşüme mahallelilerden tepki!

On seneye yakın süredir bölgede mağduriyetlerle karşılaştıklarını dile getiren Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, “Riskli alan kararının alınmasından itibaren taleplerimiz, mağduriyetlerimiz görmezden gelindi. Buranın riskli alan olduğuna dair hiçbir bilimsel veri yok. Bizi taşımaya kalktıkları ve yeni çok katlı blokların yapıldığı yer heyelan bölgesi, eski dere yatağı. Meslek odalarının ve belediyelerin bu konuda açıkladığı raporlar, itirazlar en başından beri görmezden gelindi. Başka bir alanda konut yaptılar, onları parayla satıyorlar. İşin özeti budur. Şimdi sözde dönüşüm diye yaptıkları o konutları biz almadık diye parayla satıyorlar. Böyle kentsel dönüşüm olur mu? Bu proje aslında ticari bir proje olmuştur” diye konuştu. 

Mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken Ecevit, “Evlerimizi 60 bin liradan alıp bizi 200-300 bin lira da borçlandırmaya kalktılar. Buna karşı çıktık. Biz ilk günden beri anayasal hakkımız olan barınma hakkına göz diken bu anlayışa, ranta ve inşaat şirketlerine çıkar sağlayan bu düzene karşı mücadele ediyoruz. Bizim esas talebimiz riskli alan kararının kaldırılması ve yapılacak imar düzenlemesiyle vatandaşa kendi başına binasını yenileyecek fırsatın verilmesidir” ifadelerini kullandı.

İzmir Karabağlar'da kentsel dönüşüm tartışması!

İzmir'deki dev kentsel dönüşümde son durum ne?

Murat Kurum'dan  İzmir  Yeşildere'ye kentsel dönüşüm müjdesi!

 


Geri Dön