28 / 03 / 2024

İzmir Kemeraltı Çarşısı'na yasa önerisi!

İzmir Kemeraltı Çarşısı'na yasa önerisi!

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, Tarihi Çarşılar Yasası'nın Kemeraltı'nı da kapsayacak bir şekilde bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.



Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, Tarihi Çarşılar Yasası'nın Kemeraltı'nı da kapsayacak bir şekilde bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.


Üç yıl önce, 2 bine yakın esnafla görüşerek Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın ekonomik durumu ile sorunlarını analiz eden ve çıkan sonuçları "Kemeraltı Çarşısı Esnaf Arası Bağımlılık İlişkileri ve Ekonomi Analizi" adıyla kitaplaştıran Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, güzel gelişmelere karşın çarşıda önemli birçok sorunun devam ettiğini kaydetti. Doç. Dr. Tutan, Tarihi Çarşılar Yasası'nın Kemeraltı'nı da kapsayacak bir şekilde bir an önce çıkarılması gerektiğine vurgu yaparak, "Bu yasayla, Kemeraltı Çarşı'sının kendi yönetmeliği, güvenliği ve bütçesi olan özerk bir yapıya kavuşturulması, çeşitli sorunların çözümüne ivme kazandıracaktır. Bazı sorunlara kısa sürede çözüm bulunamadığı takdirde, çarşının kabuk değiştirerek bir süre sonra ekonomik ve sosyal bir kaosa sürükleneceği aşikar" dedi. Yüzlerce yıllık geçmişiyle, 250'ye yakın işkolu, 1 milyon ürün çeşidi, 15 bin işyeri, 10 bin esnaf ve 80 bin çalışanıyla 270 hektarı aşan bir bölgede, günde 700 bin ziyaretçiye hizmet veren ekonominin kalbinin attığı Tarihi Kemeraltı Çarşısı üzerine yaptığı bilimsel saha çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, son yaptığı görüşmelerde de işporta, çığırtkanlık, güvenlik gibi sıkıntıların büyük ölçüde çözülmesine karşın çoğu önemli sorunlar ise hala devam ettiğini söyledi. 


TURİST ÇARŞIYA UĞRAMIYOR 

Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya ile Çarşı'nın sorunları ve çözüm yolları ile ilgili görüş alışverişini her zaman sürdürdüklerini belirten Ufuk Tutan, yabancı müşteri profilinde de değişim olmadığını gözlemlediklerini anlattı. Başkan Kaya ise yapılması zor olmayan küçük dokunuşlarla Kemeraltı'nın eski görkemli günlerine dönebileceğini söyledi. Tarihi Çarşılar Yasası'nın Kemeraltı gibi açık çarşıları da kapsamasını istediklerini ifade eden Başkan Kaya, TBMM'nin yeni döneminde tasarının gündeme gelmesini arzu ettiklerini ifade etti. 


Sabah


Geri Dön