18 / 04 / 2024

İzmir Uzundere kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

İzmir Uzundere kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Gaziemir Belediyesi Meclis Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Necati Kırmaz, Uzundere kentsel dönüşüm projesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kırmaz, projenin en hızlı şekilde tamamlanarak teslim edilmesi için çalışmaların yapıldığını belirtti.



Gaziemir Belediyesi Meclis Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Necati Kırmaz, İz Gazete'nin 'Meclis Kürsüsü' köşesinde Uzundere kentsel dönüşüm projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İz Gazete'de yer alan habere göre;  İzmir  Karabağlar'a bağlı Uzundere'de hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesinin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Necati Kırmaz, "Karabağlar ilçesi, Uzundere ve Yurtoğlu mahallelerinde, 32 hektar büyüklüğündeki "Uzundere Kentsel Dönüşüm/Gelişim Alanı" 5393 sayılı Belediye kanunun 5998 sayılı kanun ile değişik 73. Maddesi kapsamında Bakanlar Kurulu Kararı ile 09.09.2012 tarih ve 28406 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe girmiştir" diye konuştu. 

İzmir Uzundere kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Necati Kırmaz'ın Uzundere kentsel dönüşüm projesine ilişkin açıklaması şu şekilde:

Yerinde dönüşümü sağlamak amacıyla hak sahipleri ile tüm mevcut haklarına karşılık, projeden hak ettikleri yeni konu/ticaret alanı veya birimleri üzerinden görüşmeler yapılmış ve yüzde 98 oranında uzlaşma, yüzde 97 oranında “kentsel dönüşüm yapmak üzere” belediyemiz adına tapu tescili gerçekleşmiştir.

Uzundere kentsel dönüşüm alanında I. ve II. yapım etabı kapsamında, 744 konut, 73 işyeri olmak üzere 817 bağımsız birimin inşaatı tamamlanmış, kat mülkiyet tapuları hak sahipleri adına tescil edilerek anahtar teslimi yapılmıştır.

Kentsel dönüşüm alanlarında sağlıklı yapılaşmanın hızla sağlanmasının kente ve vatandaşa sağlayacağı sosyal ve ekonomik katkının önemi göz önüne alınarak İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketleri ile imzalanan Protokol ile inşaatların yaptırılması için karar alınmıştır. Kat karşılığı esası ile hazırlanan protokol, Belediye Meclisi'ne sunularak yetki alınmakta ve piyasa koşulları nedeniyle yaşanan tıkanıklık aşılmaktadır.

Kentsel dönüşüm alanlarında tüm çalışmalarımız Belediye Meclisi tarafından hüküm altına alınan "Uygulama Esasları" gereğince yürütülmektedir. Uzlaşma esası ile hazırladığımız tüm kentsel dönüşüm projelerinde hak sahiplerinin borçlanmadan yeni konut alabilmesi için farklı büyüklükte birçok konut tipi planlanmaktadır. Uzlaşma görüşmelerinde hak sahipleri kendi tercihleri doğrultusunda konut tipleri arasından seçim yaparak sözleşme imzalamakta ve uygulama esasları kapsamında belirlenen inşaat hakkından, alan olarak daha büyük konut tercih etmeleri durumunda, inşaat hakkının üstünde olan kısım için borçlanmaktadır. Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanında yapılan uzlaşma görüşmelerinde, hak sahiplerinin borçlanmadan yeni konutları alabilmelerini temin etmek için 68 m2 ile 141 m2 aralığında 12 farklı büyüklükte konut tipi sunulmuştur.

Yerinde dönüşümün gerçekleştirildiği alanda mevcut sosyal ve ekonomik hayatın devamlılığı sağlanmakta, altyapısı, peyzajı, üst yapıları, sosyal donatı alanları ile sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturulmakta, bu süreçte mağduriyet yaşanılmaması için gerekli önlemler alınmakta, yapım süreçleri bu doğrultuda programlanmaktadır.

İzmir Uzundere kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Bu kapsamda Uzundere’de yapım çalışmaları tamamlanan ve hak sahiplerine anahtar teslimi yapılan 817 bağımsız birimden oluşan I. ve II. etabın ardından, bin 133 konut, 289 işyeri olmak üzere bin 422 bağımsız birimin yer aldığı III. etap için de 04.10.2018 ve 09.05.2019 tarihlerinde iki kez ihaleye çıkılmış ve piyasa koşulları nedeniyle herhangi bir teklif alınamamıştır. Bunun üzerine Kentsel Dönüşüm Alanında onaylı 1/1000 Uygulama İmar Planında belirlenen "Emsal: 2,5 ve Y en çok: 8 Kat" yapılaşma koşuluna uygun hazırlanmış olan vaziyet planında, imar adalarında bloklar arası mesafenin açılması, tabanda boş alan bırakılarak peyzaj alanlarının, otopark alanlarının artırılmasını temin etmek üzere 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 13.01.2020 tarih ve 05.42 sayılı Kararı ile onaylanmış olan imar planında "Emsal: 2,5 ve Y en çok: 15 Kat" olarak belirlenmiştir. Kentsel dönüşüm alanında hazırladığımız projede vaziyet planı, kitle yerleşimi yeniden etüt edilerek inşaat alanı arttırılmadan, bloklar, 8 kat ve 15 kat arasında değişen yüksekliklerde projelendirilmiş, ada içi yeşil alan ve otopark alanlarında artış sağlanmış, hak sahiplerine sunulan konut tiplerinin mimari projelerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Belirlenen yeni planlar neticesinde III. etap kapsamında hak sahiplerine ait olacak bağımsız birimlerin belirlenmesi için 08/04/2021 tarihinde Noter huzurunda kura çekilmiştir. III. etap kura çekilişinin ardından yapım ihalesine üçüncü kez 29.07.2021 tarihinde çıkılmış ve piyasa koşulları nedeniyle herhangi bir teklif alınamamıştır. Bunun üzerine Uzundere 3.Etap yapımı için İZBETON A.Ş. ile imzalanacak protokol Belediye Meclisine sunulmuştur.

İzmir Uzundere kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Uzundere kentsel dönüşüm alanında hazırlanan vaziyet planı, mimari projeler ve hak sahipleri ile imzalanan sözleşmeler gereğince, hak sahiplerine ait diğer etaplardaki bağımsız birimler de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından en hızlı şekilde tamamlanarak teslimi için gerekli bütün çalışmalar yapılmaktadır.

İzmir Karabağlar'daki kentsel dönüşüme mahallelilerden tepki!

İzmir'deki dev kentsel dönüşümde son durum ne?

Murat Kurum'dan İzmir Yeşildere'ye kentsel dönüşüm müjdesi!

İzmir Uzundere dönüşüm projesi için geri sayım başladı!


Geri Dön