25 / 04 / 2024

İzmir'de 11 kişiye mezar olmuştu! Detaylar ortaya çıktı!

İzmir'de 11 kişiye mezar olmuştu! Detaylar ortaya çıktı!

İzmir'de büyük yıkıma yol açan deprem sonucunda çöken Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili hazırlanan iddianamede detaylar belli oldu...



İzmir'in Seferihisar açıklarında geçtiğimiz sene yaşanan 6.6 büyüklüğüne sahip deprem sonucunda 115 kişi hayatını kaybetti. Hürriyet'te yer alan habere göre;  İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 29 kişiyle ilgili 5 farklı iddianame hazırlandı. Ayrıca kamu görevlileriyle ilgili 'görevi ihmal'le ilgili soruşturmanında devam ettiği bildirildi.

Yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı hakkında hazırlanan iddianame ise,  İzmir  9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilip dava açıldı. Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'ta yaşnan çökme sonucunda 11 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 11 vatandaşında yaralandığı ifade edilen iddianamede, 2 kişinin tutuklu, 10 kişinin de sanık olarak yer aldığı kaydedildi.

İzmir de 11 kişiye mezar olmuştu! Detaylar ortaya çıktı!

'PROJEYE AYKIRILIK BİLİNİYORDU'

Cumhuriyet Savcısı Anıl Tokgöz tarafından hazırlanan iddianamede, belediye tarafından savcılığa gönderilen Yılmaz Erbek Apartmanı’na ait evrakta bulunan bir bilgi notunda şöyle denildi:

"Projedeki beton sınıfı BS20, tahkikler BS18'e göre yapılmış. Bazı sonuçlar uygun, diğerleri BS18'den düşük. Tahkik raporu değişecek.''

Birinci derece deprem bölgesinde oluşan depremlerde dayanıksız yapıların ölüme neden olabileceğinin Gölcük, Van ve Elazığ gibi depremlerde anlaşıldığının ifade edildiği iddianamede; binaların yönetmeliğine göre inşa edilmesinin önemi vurgulandı. 

İzmir de 11 kişiye mezar olmuştu! Detaylar ortaya çıktı!

'YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEMİŞLER'

Hazırlanan iddianamede Yılmaz Erbek Apartmanı hakkında eksiklikler ve ihmallerle ilgili şu ifadeler kullanıldı:

"Binanın yapı malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapı denetiminin yapılması sırasındaki ihmal, yetersiz ve eksik incelemeler, zemin etüt raporunun hazırlandığı sırada yanlış zemin sınıfının seçilmiş olması, derz aralığının genişliğinin yanlış hesaplanarak uygulanması, şüphelilerin mesleklerinin ve kanunun yüklendiği sorumlulukları yerine getirmemiş. Bu nedenle Yılmaz Erbek Apartmanı’nın deprem sırasında yıkılmış. Meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan şüpheliler sorumludur. Şüpheli A.Ö. tarafından statik projesinin oluşturulma aşamasında yeterli özenin gösterilmeyerek deprem yük katsayılarının doğru hesaplanmadığı ve bina derz aralığının uygun ölçüde bırakılmadığı, P.U. ve A.D. tarafından zemin sınıfının doğru seçilmeyerek hesaplamaların hatalı olarak yapılmıştır. E.P.T., B.B., R..D.G., tarafından yapının denetlenmesi sırasında eksik ve özensiz denetim yapıldığı, kooperatif yöneticisi K.K., Z.S. ve kooperatif yönetimde yer almıyor olsa da binanın müteahhitliğini üstlendiği tespit edilen MY.'nin projede ve yönetmelikte belirtilen uygun malzemenin kullanılmaması nedeniyle dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmıştır. Fenni mesul N.B. ve kanun gereği fenni mesullüğü üstlenmesiyle daha önceki işlemlerden de sorumlu olan E.İ.'nin yapının inşası sırasında kullanılan yapı malzemesinin projede belirtilen yeterli özellikleri taşımaması ve şüphelilerin denetimlerinde yetersiz ve özensiz davrandıkları tespitiyle şüphelilerin açıklandığı şekilde 1. derece deprem bölgesi olan İzmir ilinde mevzuata, deprem yönetmeliğine, imar kanununa, yapı denetim kanunundaki düzenlemeye ve yüklenen görev, sorumluluklara aykırı davranmışlardır. Şüphelilerin kanunla kendilerine yüklenen dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmedikleri, şüphelilerin bu eylemleriyle 30/10/2020 tarihli depremde Yılmaz Erbek Apartmanı’nın çökmesine neden oldukları, binanın çökmesinin etkisiyle 11 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 11 vatandaşımızın ise yaralandığı anlaşılmıştır. Şüphelilerin kendilerine yüklenen bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçunu depremlerin değil binaların kanuna, yönetmeliğe, bilimsel gerçekliklere uygun olarak yapılmamasının vatandaşlarımızın ölümlerine ve yaralanmasına neden olduğu, şüphelilerin yukarıda anlatıldığı şekilde atılı suça denk gelen eylemleri gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır."

Yılmaz Erbek Apartmanı'nı 'ihmal' yıkmış!


Geri Dön