19 / 03 / 2024

İzmir'in yeni gözde yerleşim ve yatırım bölgesi; Menemen!

 İzmir'in yeni gözde yerleşim ve yatırım bölgesi; Menemen!

İzmir’in kuzeyinde yer alan Menemen; doğusunda Manisa, batısında Foça ve Ege Denizi, kuzeyinde Aliağa ilçesi, güneyinde Çiğli ve Karşıyaka ilçesi ile çevrili olup yüzölçümü 665 kilometredir



İzmir - Bergama - Çanakkale karayolunun üzerinde yer alan ilçe  İzmir  merkeze 33 km.  mesafede konumludur. Özellikle kavun ve çilek üretimi yaygın olan Menemen’in ekonomisi tarıma dayalıdır. İhracata yönelik deri ve deri mamullerinin üretildiği sanayi tesisleri barındıran Menemen;  süt ürünleri, çömlekleri, testileri, saksıları, sepetleri ve desenli seramik ürünleriyle ünlüdür. Merkez Belediyesi’ne bağlı 46 mahalle ve 20 köyü bulunmaktadır.


 Menemen ilçesi son yıllarda İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin bölgeye yaptığı altyapı ve ulaşım yatırımları ile İzmir’in kuzey cephesinde Çiğli ve Karşıyaka ilçeleri ile neredeyse birleşmiş durumdadır. Kuzeyden Aliağa’dan başlayarak, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Adnan Menderes Havaalanı ve Cumaovası’na kadar toplam 31 istasyon ile hizmet veren İzbanı’ın 2011 yılı mart ayı itibari ile hizmete girmesi ile bölgenin ulaşım olanakları güçlenmiş olup; tercih edilebilirliğini artmıştır. İlçe merkezinde yer alan konutların m2 birim fiyatları yapının fiziksel durumuna ve konumuna göre 700 TL/m2 – 1.000 TL/m2 aralığında değişmekte olup; 2011 yılına göre konut piyasasında % 6’lık bir fiyat atışı olmuştur. Büyük şehrin kuzey aksında genişleme alanı olan Menemen merkez ilçeler olan Çiğli ve Karşıyaka’ya olan yakınlığı yüzölçümü bakımından nitelikli projelere imkan sağlayan arsa rezervi ile dikkat çekmektedir.  İlçenin güneyinde Çiğli ilçesi ile sınır olan Ulukent mahallesinde yüksek katlı binalarda daire seçeneklerinin yanı sıra merkez ilçelerde yer alan daire birim fiyatlarına yakın fiyatlarla satışa sunulan nitelikli, rekreasyon ve sosyal donatılara sahip; depreme dayanıklı hafif çelik yapı sistemiyle inşa edilen  şehre yakın müstakil yaşam seçenekleri sunan  projeler de mevcuttur.


Bölgede  1414 konuttan oluşan yapımı 1995 yılında tamamlanmış olan Egekent-2, Metrokent gibi orta gelir grubuna hitap eden sitelerde konut fiyatları 800 TL/m2-1.000 TL/m2 aralığında değişirken; Akşan Yapının ocak ayı itibari ile teslimleri başlayan 2 km’lik tek bir sokakta 6 farklı tipte, hafif çelik yapı sistemiyle  müstakil ev konseptindeki projesi  35. Sokak çevreci yaklaşımı ile bölgenin dikkat çeken yatırım potansiyellerinden biridir. Proje kapsamında 1. etabın satışını tamamlayan firma aralık ayında 2. etap satışlarına başladı. 35. sokak kapsamında yer alan konutların satış fiyatları proje başlangıcına oranla ortalama %50 oranında değer kazanırken satış fiyatları  1.600 TL/m2 – 2.550 TL/m2  aralığında değişmektedir. 35. sokağa komşu Ejder-netaş İnşaatın projesi Yamaç evlerde hafif çelik yapı sistemi ile inşa edilmiş olup; bölgedeki lüks ve müstakil konut ihtiyacını karşılamaktadır. 4 farklı tipte toplam 57 müstakil villa bulunan  Yamaç evlerde birim fiyatlar 2008 yılı ile 2011 yılı arasında firma tarafından sabit tutulmuş olup; 2011 yılında yaklaşık % 15 artmıştır. Yamaç evlerde fiyat aralığı  arsa payına ve konuma bağlı olarak 2.300 TL/m2 – 2.500 TL/m2 aralığında değişmektedir.


Ege-Koop’un ilçenin güney batısında yer alan Seyrek köyü sınırları içerisinde inşa ettiği Villa kent 22 farklı tipte 1.000 müstakil villanın yer aldığı proje 2005 yılında tamamlanmıştır. Eğitim, ulaşım, sosyal donatı olanakları bulunan Villa Kente komşu 184 lüks konuttan oluşan Keyifli yaşam evlerinin bölgede yer alan üniversitelerin barınma ihtiyacına alternatif olması ve 2014 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Villa kent içerisinde yer alan villalarda fiyat aralığı  arsa payına, tamamlanma oranına ve konuma bağlı olarak 500 TL/m2 – 1.100 TL/m2 aralığında değişmekte olup; Keyifli yaşam evlerinde ise konuma ve niteliğe bağlı olarak 1.700 TL/m2 – 1.900 TL/m2 aralığındadır. Ayrıca bölge Seyrek köyü sınırları içerisinde yer alan Villakent mevkiinde imar sınırlamaları kapsamında yatırımcılara kendi gereksinimlerini karşılayacak villaları inşa edebilecekleri arsaları konuma bağlı olarak  85 TL/m2 – 115 TL/m2  fiyat aralığında yatırımcıların beğenisine sunmaktadır.


Güneyde komşu olduğu  merkez ilçeler Çiğli ve Karşıyaka merkeze yakınlığıyla; bu ilçelerde yer alan nitelikli apartman dairelerine alternatif olarak Ulukent mahallesi ve Villakent mahallesinde bulunan projeler ile yatırımcılara şehir merkezine yakın, nitelikli, çevreci yaklaşımlı, depreme dayanıklı alternatifleri daire fiyatları ile sunan Menemen  önümüzdeki dönemlerde İzmir’in yeni gözde yerleşim ve yatırım bölgesi olmaya aday ilçesidir.

TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş.

İZMİR ŞUBESİ

DEĞERLEME UZMANI SABRİ BÖCEKLİ


*Bu çalışma, TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön