20 / 04 / 2024

Jet Fadıl yargıdan kaçamadı: Yüz binlere umut kararı!

Jet Fadıl yargıdan kaçamadı: Yüz binlere umut kararı!

Bayrampaşa’da bulunan Caprice Gold projesinden mülk alıp dolandırılan Olcay Uzun, açtığı davayı kazandı. Karar emsal niteliği taşıyor.



Yargıdan konut mağdurlarını sevindirecek bir karar çıktı. Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, Bayrampaşa’da bulunan Caprice Gold projesinden devre mülk alarak dolandırılan Olcay Uzun, ödediği paranın iadesi için açtığı davayı 3 sene sonra sonra kazandı. Mahkeme davacının ödediği 120 bin 995 Türk Lirası'nın yasal faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verdi. Bu karar Caprice Gold şirketine para yatıran devremülk mağdurları tarafından açılan davalarda da emsal olma niteliği taşıyor.    

Mağdur Olcay Uzun yüzlerce Jet Fadıl mağdurundan sadece biri. 2011 ve 2013'te Jet Fadıl’ın Bayrampaşa’da bulunan Caprice Gold projesinden 4 adet devre mülk alan Olcay Uzun, toplamda 127 bin 813 Türk Lirası ödeme yaptı. Fakat Caprice gold şirketi sözleşmede bulunan yükümlülükleri yerine getirmedi. Bunun üzerine Olcay Uzun avukatı aracılığıyla Fadıl Akgündüz, Mehmet Salih Obut, Avniye Obut, İbrahim Obut ve de Caprice Gold şirketine dava açtı. Uzun, devre mülk için yatırdığı 127 bin 813 Türk Lirası'nın kendisine geri ödenmesini istedi. 

‘HEDEF KİTLE MUHAFAZAKÂRLAR’

Olcay Uzun’un avukatı Acun Papakçı’nın dava dilekçesinde davalıların bir dolandırıcılık yöntemi olan “Ponzi” isimli dolandırıcılık sistemini kullandığını, hedef kitlenin de muhafazakârlar olarak belirlendiğini söyledi. Para toplama sırasında “Ponzi” sisteminin ön gördüğü şekilde ünlü kişilerden de faydalanıldığını dile getiren avukat Papakçı’nın dilekçesinde şu ifadeler bulunuyor; “Kamuoyunda Ahmet Mahmut Ünlü (Cüppeli Ahmet Hoca) ile sohbetler yapılarak devre mülk gelirinin helal olduğuna dair fetva alınmıştır. Yine kamuoyunda tanınan sporculardan Tanju Çolak devre mülk satış sorumlusu olarak işe alınmış, eski milli sporcu Alpay Özalan ile reklam yapılmıştır. Dolayısıyla bir hukuki ilişkiden çok, bilinçli hareket edilerek böylece yatırımcıların dolandırılması söz konusudur.” 

Avukat Papakçı dilekçesinde davacılardan, müvekkilinin ödediği 127 bin 813 liranın yasal faiziyle birlikte iadesini istedi. İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi davacının Caprice Gold Gayrimenkul’e açtığı davanın kısmen kabulü ile 120 bin 995 liranın yasal faiziyle birlikte davalı Caprice Gold şirketinden alınıp davacıya verilmesine karar verdi. Fakat mahkeme diğer davalılar yönünden ise husumet yokluğu sebebiyle reddetti.

DOLANDIRICILARI AKLAMA ÇABASI 

Geçen günlerde TBMM’de komisyonundan geçen 82 sayılı kanun taslağının geçici 4. maddesinde dikkat çeken detaylara yer verildi. Bu maddeye göre, geçerli bir ortaklık ilişkisi bulunmadığı ya da  primli pay satışı yapıldığı ileri sürülerek sebepsiz zenginleşme, haksız fiil, sözleşme öncesi görüşmelere aykırılık, sözleşmeye aykırılık nedenlerine aykırılık olarak açılan ve kanun yolu incelemesindekiler dahil görülmekte olan menfi tespit, tazminat ya da alacak davalarında karar verilmesine yer olmadığına dair karar verileceği yönünde bir düzenleme yapıldı. Bu maddenin Meclis’ten geçmesi durumunda “yeşil sermaye” adı altında dolandırılan binlerce insan bir defa daha mağdur edilmiş olacak. Örneğin; Kombassan, CapriceGold, Jetpa, Yimpaş, İttifak Holding gibi halktan para toplamak suretiyle ortalık oluşturan şirketlerin mağdur ettiği vatandaşlar davayı kazanmış olsa bile bu düzenleme ile kazanılan davalar “karar verilmesine yer yok” denilerek ortadan kaldırılmış olacak. Aynı zamanda mahkeme masraflarından sorumluluğu da sadece maktu vekalet ücreti ile sınırlandırılacak.

 

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan da Jet Fadıl mağduru!


Geri Dön