26 / 04 / 2024

Kadifekale'ye yeni bir kent kuruluyor!

Kadifekale'ye yeni bir kent kuruluyor!

Kadifekale'nin doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi dokusu ortaya çıkarılıyor. Kentsel dönüşümle de yeni bir yaşam alanı oluşturuluyor. Pagos Dağı üzerinde kurulan bölgedeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.



İZMİR'İN tarih boyunca en Iönemli simgelerinden biri olan Kadifekale, Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürdüğü çalışmalarla yeniden ayağa kalkıyor. Pagos Dağı üzerinde kurulan bölgedeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. 


Kadifekale'den Agora-Bayramyeri'ndeki Roma Yolu ve Kemeraltı'nı da kapsayan 270 hektarlık alanın turizm bölgesi olarak gelişmesini öngören Büyükşehir, heyelan bölgesinin boşaltılmasının ardından çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda, Yeşildere ve Kosova'da yıkımlar sürüyor. Ballıkuyu'da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Bir yandan da tarihin gün yüzüne çıkması için projeler hayata geçiriliyor. 


Bölgede ağaçlandırmalar sürerken, Kale surlarını yenilemek için restorasyon ve Antik Roma Tiyatrosu'nun gün yüzüne çıkarılması için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. 


Kadifekale sırtlarına 12 bin ağaç dikildiğini belirten Büyükşehir yetkilileri, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Kadifekale heyelan bölgesinde yıkılan konutlar için Uzundere'de  TOKİ  tarafından yapılan 3080 konut satın alındı. Boşaltılan yerlerin rekreasyon alanı olması için çalışmalar sürüyor. M.Ö. 334'te Pagos Dağı'nda Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından yaptırılan tarihi Kadifekale sur duvarları da onarılıyor. 


Antik Roma Tiyatrosu'nun gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlatılan çalışmalar da hızla sürüyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı bilmiyor." Büyükşehir yetkilileri, Kadifekale'de kurulacak Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi'nin imar planı revizyonunun, Koruma Kurulu tarafından onaylandığını belirtti. Ballıkuyu'da kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları yapılıyor. Ayrıca vatandaşları doğru bilgilendirebilmek için, Ballıkuyu Caddesi No:121/B adresinde İletişim ve Tanıtım Merkezi hizmete açıldı. 


Sabah Egeli


Geri Dön