19 / 04 / 2024

Kaldırımların otoparka dönmesinden belediyeler de şikayetçi!

Kaldırımların otoparka dönmesinden belediyeler de şikayetçi!

Kaldırımların otoparka dönmesinden belediyeler de dertli. Kadıköy Belediyesi, "Yaya yolundaki masa-sandalyeleri kaldırma yetkimiz var ama araçları kaldırma yetkimiz yok" diyerek isyan ediyor



Malum... Kentte kaldırım işgali zıvanadan çıkmış durumda. İstila altında olmayan tek bir yaya yolu yok maalesef... Bir taraftan esnaf, diğer taraftan da duyarsız sürücüler kaldırımları babalarının malı gibi zapt ediyor, öyle uyarılar, kampanyalar falan da vız geliyor, işgalciler sınır tanımıyor, özellikle de kaldırımların otoparka dönmesi önlenemiyor. Gerçi emniyet yetkililerine kalsa denetimler aralıksız sürüyor ama ne hikmetse bu denetimleri gören yok!

İşte hal böyle olduğundan İstanbul'un her köşesinden de isyan sesleri yükseliyor. Evet... Yürüyecek yer bulamayan yayalar feryatta. Ancak kaldırım işgalinden yakınan sadece yayalar değil. Belediyeler de bu dertten mustarip. Şöyle ki; belediyeler, "Kaldırımlardaki masa-sandalyeleri, tezgâhları kaldırma, esnafa ceza kesme yetkimiz var ama iş kaldırımdaki araçları kaldırmaya gelince yetkimiz yok. Bizim elimiz kolumuz bağlı "olduğundan bu sorun da çözülemiyor..." diyor.

Misal Kadıköy Belediyesi... Yetkililer, bu yetkisizlik yüzünden öylesine bunalmış ki şu açıklamayı yapma ihtiyacı hissetmiş ve bakın kaldırım işgaline son vermek için nasıl yetki istemiş... "İlçemizde, vatandaşın en çok şikâyet ettiği konulardan biri kaldırımlara park edilen araçlar... Belediyemiz, aracını kaldırımlara park eden sürücülere ceza kesiyor. Fakat bu cezaların uygulanması engelleniyor. Cezaların işleme konulup tahsil edilmesi için emniyet müdürlüklerinden sürücü bilgilerini istediğimizde -'Ceza kesmeye yetkiniz yok' cevabını alıyoruz. Geçen yıl 143 araca kesilen ceza tahsil edildi ancak 300'e yakın aracın sürücüsünün kimlik bilgileri gelmediğinden ceza kesilemedi. Biz yayalarımızı düşünmek zorundayız. Yaya haklarım korumak içir bu cezaları kesmeye devam edeceğiz..."

Hani şubat sonunda açılacaktı!

Avcılar-Beylikdüzü arasında duraklar kaldırıldığı için vatandaş yollarda otobüs bekliyor. Beylikdüzü metrobüs hattının açılması geciktikçe bölge halkının feryadı da artıyor. Çalışmalar nedeniyle trafiğin karışması, durakların kaldırılması bir yana, otobüslerin zamanında hareket etmemesi de milleti çileden çıkartıyor, işte bu işkenceyi her gün yaşayan bir vatandaşın haykırışı:

"Avcılar-Beylikdüzü arasında genellikle özel halk otobüsleri çalışıyor. Onlar da yetersiz ve doğal olarak da çok kalabalık. Otobüsler tıka basa dolduğu halde şoförler orta ve arka kapıdan yolcu almaya devam ediyor. Öyle ki araç içinde nefes alınmıyor. Üstelik otobüsler tarifeye kesinlikle uymuyor. Gecikmeler bir saati buluyor. Tabii bu süre zarfında durakta yığılma oluyor, önceki akşam saat 19.00'da gelmesi gereken otobüs 20.00'de geldi. Üşenmedim saydım. Durakta tam 250 kişi vardı. Güya İETT'nin hareket amirliği var. Ama gidip şikâyetlerimizi ilettiğimiz zaman "Biz ne yapabiliriz ki! Aceliniz varsa gidin minibüse binin" yanıtını veriyorlar. E tabii denetim falan olmadığından halk otobüsü şoförleri de bildiğini okuyor. Metrobüs hizmete girince bu sorunların sona ereceği söyleniyor. İyi de metrobüs ne zaman açılacak Hani şubat sonunda bitecekti Ne oldu Hâlâ kimseden ses yok.


Esra Boğazlıyan/Habertürk

 


Geri Dön