20 / 04 / 2024

Kamu binalarına harcanan kira oranları ne kadar?

Kamu binalarına harcanan kira oranları ne kadar?

AKP döneminde yapılan 4 bin 161 kamu binası için 11.3 milyar lira harcandı. Buna yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı da eklenince maliyet yaklaşık 13.5 milyar liraya ulaşıyor.



Bina kiralamaları için geçen yıl 513 milyon liralık harcama yapıldı AKP Hükümeti, 2003 yılından 2015 yılma kadar kamu bina ve tesisleri için proje hazırlanması, bina inşaatlarının ve büyük onarımlarının yaptırılması kapsamında toplam 4 bin 161 proje hayata geçirdi. Bunlardan tamamlanan 3 bin 881'i için 9.5 milyar ödeme yapıldı. 1 milyar 800 milyon TL değerindeki 280 projenin yapım çalışmaları da devam ediyor. AKP, 4 bin 161 adet kamu hizmet binası yapımı için 13 yılda 11.3 milyar lira harcarken, bin 150 odalı Cumhurbaşkanlığı Sarayı için ise yaklaşık 2 milyar lira harcama yapıldı. AKP, kamu binaları yapımı için 11.3 milyar harcarken, birçok kamu kurumu da yüksek kiralı binalarda hizmet veriyor. 


BİNALAR KİRALANIYOR 

Bu durum önceki hükümette görev alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nu isyan ettirmişti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kullandığı 33 katlı kule için aylık yaklaşık 1 milyon TL'ye yakın kira ödenmesine kızan Ramazanoğlu, yüksek kira konusuna bir an önce çözüm bulunması için bürokratlara talimat vermişti.

KİRAYA 513 MİLYON LİRA 

Kamu kurumlarının kullandığı birçok bina da kiralık. Kamunun lüks binalara ödediği kira harcamalarında geçen yıl büyük artış yaşandı. 2013'te hizmet binası kiralamaları için bütçeden 278 milyon lira harcama yapılırken, bu rakam 2014'te 357 milyon liraya, geçen yıl ise yüzde 44 artışla 513 milyon liraya çıktı. 

sı için bürokratlarına talimat vermişti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı binası gibi bakanlığın birçok birimi de kiralık. 

SARAYIN HER ŞEYİ İTHAL 

Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin maliyetleri ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Saray'ın maliyetleri bir türlü açıklanamıyor. Çok yüksek maliyetlerde olduğu ortada. Her şey özel tasarım ve ithal. Her şey milli olmalı diyorlar, lakin Saray'ın yapımında kullanılan malzemeler gayri milli. Hindistan'dan mermer, Almanya'dan , Fransa ve İtalya'dan mobilyalar, Hollanda'dan ağaçlar, hepsi ithal" dedi. 

MALİYET 20 MİLYARA ÇIKAR 

Ortada maliyete ilişkin en gerçekçi açıklamanın TOKİ'nin "Maliyeti açıklarsak ekonomik kriz olur" cevabı olduğunu vurgulayan Candan, "Saray bir kara deliktir. Sadece aylık elektrik faturasının 1 milyon 100 bin lira olduğu bir yapının, toplam maliyetinin tahminen 20 milyarlara çıkacağı ortadadır" diye konuştu. 


Özgür Düşünce




Geri Dön