19 / 04 / 2024

Kamulaştırma fiyatını ekspertizler belirliyor!

Kamulaştırma fiyatını ekspertizler belirliyor!

Kamulaştırmaların, İstanbul 3. Havaalanı Projesi için yapıldığı ve başka bir amaçla kullanılmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, kamulaştırma işleminin tamamlanmasından sonra bahse konu taşınmazların Hazine'ye devredileceği ifade edildi.




Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nm (TOKİ), İstanbul'a yapılacak Üçüncü Havalimanı Projesi'nde ucuza kamulaştırma yaptığı yönündeki haberler, İdare tarafından yalanlandı. TOKİ'den yapılan açıklamada, İstanbul Avrupa yakası rezerv yapı alanında yer alan "İstanbul 3. Havaalanı Projesi" için kamulaştırma çalışmalarının yürütüldüğü anımsatılarak, "Havaalanı kamulaştırma alanı yaklaşık 7 bin 700 hektardır. Bu alanın yaklaşık 152.5 hektarlık kısmı özel mülkiyete konu olup gerekli bütçe ayrılmıştır. Proje alanının geriye kalan kısmının tamamı kamu tasarrufundadır. Kamulaştırma bedelinin tespit yöntemi ise 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 11. 

maddesinde belirtilen hüküm, usul, esas ve bilimsel çalışmalar ve SPI< lisanslı ekspertiz verileri esas alınarak fiyat tespitleri yapılmaktadır" dendi. Açıklamada, İstanbul 3. Havaalanı Projesi'nin ülke ve dünya ölçeğinde bir yatırım olması nedeniyle projenin daha hızlı ilerleyebilmesi için Bakanlar Kurulunun 2 Ocak 2014 tarihli kararıyla TOKİ'ye "acele kamulaştırma" yetkisi verildiği hatırlatıldı. 

İdare tarafından bölgede gerçekleştirilen kamulaştırmaların, İstanbul 3. Havaalanı Projesi için yapıldığı ve başka bir amaçla kullanılmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, kamulaştırma işleminin tamamlanmasından sonra bahse konu taşınmazların Hazine'ye devredileceği ifade edildi. 


Taraf


Geri Dön