19 / 04 / 2024

Kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre!

Kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre!

Taşınmazına kamulaştırmasız el atma ile el konulan malikler, bir avukat aracılığı ile bedel tazminatı davacı açabiliyor. Peki, kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre var mı? Kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre ne kadar?



Kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre!

Kamulaştırma işlemi yapmaksızın, bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malına sahiplenme kastı ile ve kalıcı olarak el koyması kamulaştırmasız el atma oluyor.


Taşınmazına bu şekilde el konulan malikler, bir avukat aracılığı ile bedel tazminatı davacı açabiliyor. Peki, kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre var mı? Kamulaştırmasız el atma hak düşürücü süre ne kadar?


Kamulaştırmasız el atma davaları için herhangi bir yasal sınırlama bulunmuyor. Eski uygulamaya göre, yirmi yıllık hak düşürücü süre bulunuyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi (İptal: Anayasa Mahkemesi'nin 10/04/2003 tarih ve 2002/112E, 2003/33K sayılı kararı,) bu maddeyi iptal etti.


Dilekçe örneği:


.............  MAHKEMESİNE


DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :


KONU : Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat İstemi.


AÇIKLAMALAR 

1-)  Müvekkillerim , ...  İli, Merkez İlçesi ... mevkiinde kain, ... Ada, .... Parsel sayılı … metrekarelik taşınmazın  tamamının malikidirler.


2-) Söz konusu taşınmazın büyük bir kısmı yol yapımı sırasında davalı belediye tarafından kamulaştırma yapılmadan yola katılmış olup, kalan kısmı da imar açısından kullanılamaz durumdadır. Dava konusu taşınmaz şehir merkezine yakın, arsa talebinin yoğun olduğu bir yerde olup çevre yoluyla bağlantılı, elektrik, su ve altyapısı yapılmış, çevresinde sanayi sitelerinin de olduğu  bir alanda kalmaktadır. Bu yüzden m² fiyatı … TL. civarındadır.


3-) Müvekkillerim tarafından davalı idareye verilen dilekçe ile, söz konusu yerin kamulaştırılması ve bedellerinin kendilerine ödenmesi talep edildiği halde bugüne kadar herhangi bir işlem ve ödeme yapılmamıştır. Bu sebeple müvekkillerim maliki bulundukları taşınmaza yasaya aykırı olarak el atılması nedeniyle zarara uğramışlardır.


4-) Bu nedenle, zararın tahsili amacıyla dava açılması zorunlu hale gelmiştir.



HUKUKİ NEDENLER : 2942 S. K. m. 14, 16 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kaydı, keşif, bilirkişi incelemesi ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, … TL.’nin el atma tarihinden itibaren yasal faiziyle  birlikte davalıdan tahsiline, fazlaya ait talep hakkımızın  saklı tutulmasına, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. 


 …/…/…


Davacı Vekili


Kamulaştırmasız el atma vekalet ücreti 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön