19 / 04 / 2024

Kamulaştırmasız el atma!

Kamulaştırmasız el atma!

Kamulaştırmasız el atma, idarenin kamulaştırma yapılmadan bir kimsenin mülkiyetinde olan taşınmaza el koymasına deniyor. Bu uygulamanın amacı ise kamu yararının gözetilmesi durumudur. Yani kamu yararı olmadan kamulaştırmasız el atma yapılamıyor...




Kamulaştırmasız el atma!


Kamulaştırmasız el atma idarenin kamulaştırma yapılmadan bir kimsenin mülkiyetinde olan taşınmaza el koymasına deniyor. Kamulaştırmasız el atma bazı durumlarda kamulaştırma işlemine başlandıktan sonra da yapılabiliyor. Böyle bir durumda idare, kamulaştırma işleminin sona ermesini beklemiyor. 


Kamulaştırmasız el atma neden yapılıyor? sorusuna ise kamu yararının gözetilmesi cevabı veriliyor. Yani kamu yararı olmadan kamulaştırmasız el atma yapılamıyor. 


Kamu yararı için yapılan kamulaştırmasız el atma, kamulaştırma yetkisine sahip idareler tarafından yapılabiliyor. Eğer uygulama yetki sahibi olmayan bir idare tarafından yapılırsa, bu durumda idareye tazminat davası açılma hakkı doğuyor.  

 

İdare tarafından el konulan taşınmazın sahibinin idareye iki tür dava açma hakkı bulunuyor. Bu davalar, el atmanın önlenmesi ve taşınmazın bedelinin idareden tahsili davalarıdır. Bu davalardan el atmanın önlenmesi davası malın taşınmazın sahibi yada mirasçıları tarafından açılabiliyor. Bu dava neticesinde idarenin taşınmaza el atması önlenebiliyor. 


Taşınmazın bedelinin idareden tahsili davasında ise taşınmazın sahibi malın mülkiyetinin idareye geçmesini kabul ediyor. Ancak malın bedelinin ödenmesi şartı aranıyor. Kamulaştırmasız el atma işlemlerinde taşınmaz mala zarar gelmişse, idareye bunun için tazminat davası da açılabiliyor. 



Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat dava dilekçesi!
Kamulaştırmasız el atma nedir?
Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön