25 / 04 / 2024

Kanada'da konut fiyatları yüzde 20'den fazla arttı! Hükümet yabancıya konut satışını yasaklamaya hazırlanıyor! 

Kanada'da konut fiyatları yüzde 20'den fazla arttı! Hükümet yabancıya konut satışını yasaklamaya hazırlanıyor! 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkede rekor düzeyde artış gösteren emlak fiyatları sebebiyle yabancılara konut satışının iki sene süreyle yasaklanmasını önerdi. 



Toronto merkezli Bullpenn Research - Consulting danışmanlık şirketinin başkanı Ben Myers, yabancıya konut satışının yasaklanmasının çok büyük bir etkisi olacağını düşünmediğinin altını çizdi. Ben Myers, 2020 yılında yabancılara satışı yapılan konut oranının yüzde 1 olduğunu belirtti. Yabancıya konut satışlarının 2015 ve 2016 yıllarında bu oranın yüzde 9 seviyesinde olduğu belirtildi. 

"Bu çok küçük bir oran. Ayrıca gerçekten ev almak isteyenler bir yolunu bulurlar" diye konuşan Myers, konut maliyetlerinin artmasının güçlü nüfus yükselişini ve yeni inşaatlarla ilgili kısıtlamalardan ortaya çıkan arz daralmasını işaret ettiğini aktardı. 

 Kanada da konut fiyatları yüzde 20 den fazla arttı! Hükümet yabancıya konut satışını yasaklamaya hazırlanıyor! 

Kanada'daki konut krizinin, 2020 yılında ortaya çıkan koronavirüs salgınından sonra daha da ağırlaştığı görüldü. Devlet, bu süreçte konomik istikrar için faiz oranlarını azaltınca borçlanma maliyeti gerileyince talep daha da yükseldi. 

Bu süreçte dünya çapında ev fiyatları yükseldi. Fakat, Kanada'da konut fiyatları ve gelirler arasında bulunan uçurumun OECD içindeki en yüksek seviyeye ulaştığı görüldü.

Kanada Başbakanı Trudeau, geçtiğimiz seneki seçim kampanyası kapsamında ev fiyatlarında yükselişe çözüm vadetmişti. Hükümet tarafından dün duyurulan bütçe planında, yabancılara konut satışına yasak geitirlmesine ek olarak yeni inşaatlara milyonlarca dolar kaynak aktarılması öngörülüyor.

 Kanada da konut fiyatları yüzde 20 den fazla arttı! Hükümet yabancıya konut satışını yasaklamaya hazırlanıyor! 

BBC'de yer alan habere göre; konut yasağı Kanada'da daimi oturma izni olan yabancıları, yabancı öğrencileri ve işçileri kapsamayacak şekilde düzenlenecek. 

Kanada'nın bazı eyaletlerinde yabancılar tarafından ödenen konut vergisi yüzde 15'ten yüzde 20'ye yükseltilmişti. 2018 yılında Yeni Zelanda da yabancıların konut alımını yasakladı. 

Yabancıya konut satışı yasaklanmalı mı? 

Kanada'da ev fiyatları yüzde 52 arttı! Kiralık konut bulmak zorlaştı!

Kanada’da ev almak kolay mı?


Geri Dön