26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul projesinde imar planı değişikliği!

Kanal İstanbul projesinde imar planı değişikliği!

Kanal İstanbul'un Marmara Denizi'nden giriş noktası olan Küçükçekme Gölü’nün kıyısında Avcılar Firuzköy'de yer alan 1.7 milyon metrekarelik dev arazinin imar planlarında dikkat çekici bir gelişme meydana geldi. 



Kanal İstanbul'un Marmara Denizi'nden giriş noktası olan Küçükçekme Gölü’nün kıyısında Avcılar Firuzköy'de yer alan 1.7 milyon metrekarelik dev arazinin imar planlarında dikkat çekici bir gelişme meydana geldi. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; 2009'da “İstanbul'un Anayasası” kabul edilen Çevre Düzeni Planı'nda “üniversite, kentsel ve bölgesel yeşil ve spor, fuar ve festival” alanı fonksiyonuna sahip parsellerin durumu, 2019'da gerçekleştirilen değişiklik ile yalnızca “kentsel gelişme alanı ve üniversite alanı” haline getirildi.

Söz konusu araziler için İstanbul Üniversitesi ile  TOKİ  arasında bir protokol de hazırlandı. Protokole göre TOKİ;  üniversitenin Cerrahpaşa, Çapa ve Avcılar'da yer alan kampüslerinde yenileme yapacaktı. TOKİ de bunun karşılığında üniversitenin Avcılar ve Halkalı'daki boş arazileri üzerinde proje hayata geçirecekti. 

Kanal İstanbul projesinde imar planı değişikliği!

Kanal İstanbul manzarasına sahip arazi üzerinde konut ve ticaret alanları yapmak üzere 2018 ve 2019 yıllarında imar planları değiştirildi. Emlak Konut, 3 Eylül 2020'de Kamu Aydınlatma Platformu’na bildirim yaparak yaklaşık söz konusu parselleri TOKİ'den satın almak için 28 Ağustos 2020'de protokol imzaladıklarının duyurusunu yaptı. Araziye KDV hariç 1.4 milyar Türk Lirası değer biçildi. Fakat İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin 12 Şubat 2021 tarihli kararı ile imar planlarının iptaline karar verildi. 

MAHKEME: EKOSİSTEM OLUMSUZ ETKİLENİR

Mahkeme kararında dava konusu bölgenin, doğal ve kültürel değerlere sahip olması sebebiyle, gerçekleştirilecek her türlü planlama çalışmasının bütüncül bir yapıda değerlendirilmesinin gerekli olduğu belirtildi. 

Alanın genellikte “…açık ve yeşil alan” niteliğine sahip olmasından kaynaklanan ve İstanbul için son derece kritik konulardan olan hava kalitesi, suyun döngüsü gibi doğal yapının sunduğu ekosistem hizmetlerinin dava konusu plan değişikliğiyle olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi. Dava konusu plan değişikliğinin, bölgeye ilave nüfus getirdiği, hâlihazırda yetersiz olan açık alanların daha da azaltılmasına ve doğal eşiklerin daha da aşılmasına neden olduğu, bunun da çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu ifade edildi. Planlama alanı ve yakın çevresi kapsamında arkeolojik sitlere yönelik analizlerin yeterli olmadığına da dikkat çekildi. 

Kanal İstanbul projesinde imar planı değişikliği!

BAKANLIK YENİ PLAN YAPTI

Bu gerekçelerde imar planlarının iptal edilmesinden sonra plansız kalan parseller için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden imar planı hazırladı ve 2 Ağustos günü askıya çıkardı. Rezerv yapı alanında bulunan parseller Çevre Düzeni Planı'nda yeniden kentsel gelişme ve üniversite alanı şeklinde tanımlandı. Küçükçekmece Gölü ve arkeolojik sit alanlarının yakınında yer alan parseller için hazırlanan alt ölçekli planlarda da 629 bin 187 metrekare inşaat yapılabilmesi ve 12 bin yeni nüfusun buraya yerleştirilmesi öngörüldü. Planlama alanın yaklaşık yüzde  60'ı donatı alanı şeklinde belirlendi. 

Toplam 1 milyon 783 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin 726 bin metrekaresi konut, ticaret, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri için ayrıldı. 1 milyon 56 bin metrekaresi de spor tesis, cami, park, okul, idari hizmet alanı gibi donatı alanlarında kullanılacak. Donatı alanları içinde 10 bin metrekare büyüklüğündeki alan “tescilli eser koruma alanı” şeklinde tanımlandı, park için yaklaşık 580 bin metrekare alan bırakıldı. Konut alanlarında yükseklik 5 ve 6 kat şeklinde açıklandı. Konut ticaret alanlarına AVM, rezidans, iş merkezi inşa edilebilecek.

Kanal İstanbul'a neden ihtiyaç var?

Kanal İstanbul dünyanın en çevreci projesi olacak!


Geri Dön