16 / 04 / 2024

Kapadokya’da neler oluyor? Yıkımlar sürecek mi?

Kapadokya’da neler oluyor? Yıkımlar sürecek mi?

Kapadokya’nın kalbi Göreme’de, milli parkın içindeki peri bacalarına adeta sürtünen otel inşaatının yıkımına başlandı. Peki yıkımların devamı gelecek mi?



Habertürk yazarlarından Nagehan Alçı bugün köşesinde "Kapadokya’da neler oluyor? Yıkımlar sürecek mi?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

Kapadokya’nın kalbi Göreme’de, milli parkın içindeki peri bacalarına adeta sürtünen otel inşaatının yıkımına başlandı. Ben de merak ettim: Yıkımların devamı gelecek mi? Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’in bahsettiği gibi, otelin izinleri var mıydı? Varsa bu izinleri kimler vermiş?

O bölgeyi bilirim. Çocukluğumun yazları babamın işi dolayısıyla Nevşehir, Kayseri, Ürgüp, Göreme arasında geçti. Tanıdığım turizmci ve ahaliyi aradım, Kapadokya’daki son gelişmeleri sordum.

Otelin sahibi, 1989-94 arası Göreme’nin ANAP’lı belediye başkanı Cavit Kardeş. İnşaatın izinleri olduğu doğru ancak yalnızca belediyeden. Koruma Kurulunun verdiği herhangi bir izin yok. Esasen bölgede -ki bu tip kanuna uygun olmayan yapıların çoğunluğu Göreme’de imiş- bir çoğunun belediye izinleri var ancak Koruma Kurulu izinleri yok.

Kapadokya’da neler oluyor? Yıkımlar sürecek mi?

Zira bölge halkından öğrendiğim kadarıyla geçtiğimiz kasım ayında Çevre Bakanlığı bölgenin drone ile fotoğrafını alırken yine kaçak olan bir binanın üzerini belediye, yukarıdan görünmesin diye örtmüş. O binanın sahibi de belediye meclis üyesiymiş.

YENİDEN ADAY GÖSTERİLMEDİ

Göreme Belediyesi AK Partili. Belediye Başkanı Nuri Cingil’in bu inşaatı cansiparane savunmaya devam etmesi şaşırtıcı. Ancak konuştuğum turizmciler ve Göremeliler’e göre yeniden aday yapılmamasının verdiği “gider ayak cesareti” bu tavrında etkili.

Kapadokya’da neler oluyor? Yıkımlar sürecek mi?

DEVAMI GELMEDİ

Hem turizm hem de çevre bakanlığı 2018’de Kapadokya’daki çarpık yapılaşmaya yönelik bir girişim başlattılar. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy bölgeyi dolaştı, fotoğraflar çekildi ve bir anda dikkatler bu bölgedeki çirkin yapıların temizlenmesine odaklandı.

Meğer bu ziyaretin havası birkaç gün sürmüş. Hemen ertesinde belediye göstermelik 1-2 bina yıkmış, sonrasında ise kontrollerin devamı gelmemiş. Ne zaman ki sosyal medyada, şimdi yıkılan otelin fotoğrafları patlamış, Başkan Erdoğan devreye girmiş. Erdoğan Kapadokya’daki kanuna aykırı yapılaşma konusunda son derece hassas. Hepsini yıktırmaya kararlı. Zira son günlerdeki konuşmalarında da sık sık bu konuya atıf yapıyor.

Göreme'deki otel inşaatının yıkımına ara verildi!
 


Geri Dön