28 / 03 / 2024

Kapanan işletmelerden çağrı: Kiraya ait borç stoklarımız birikiyor!

Kapanan işletmelerden çağrı: Kiraya ait borç stoklarımız birikiyor!

Kapanan işletmelerde çalışan ve salgın sürecinde işsiz kalan sektör çalışanları dün 5 şehirde sokağa çıktı. Açıklamada, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın" ifadeleri kullanıldı.



Kovid-19 salgınından en çok etkilenen kesimlerden biri de işletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları oldu. Restoranların, kafelerin, lokantaların, barların ve meyhanelerin salgın sebebiyle kapatılmasından sonra işsiz kalan sektör çalışanları, bu süreçte devletten destek alamamaktan şikayet ediyor.

Sözcü'de yer alan habere göre; geçinemediklerini belirten çalışanlar dün eş zamanlı olarak İstanbul, Ankara, Bursa, Samsun ve Antalya'da bir araya geldi. Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası ve İstanbul Turizm ve Aşçılar Derneği ortak çağrıda bulundu.

Kapanan işletmelerden çağrı: Kiraya ait borç stoklarımız birikiyor!

İstanbul Kadıköy'de Süreyya Operası önünde bir araya gelen işletme sahibi ve sektör çalışanları, okudukları açıklamada şunlar kaydedildi:

-Covid-19 salgını tedbirleri doğrultusunda çalıştığımız iş yerleri 16 Mart 2020'de 75 gün kapatıldı. 20 Kasım'da tekrar kapatılan iş yerleri bugün itibariyle 66 gündür kapalı. 2020'nin neredeyse yarısını işsiz ve gelirsiz geçirdik. Barlarda çalışan arkadaşlarımız ise 315 gündür işsiz ve bir gelirleri yok.

-İş yerlerini kapatmak bizi açlığa mahkum etmek demektir. Ya hayatımızı idame ettirecek bir destek sağlayın ya da iş yerlerini açın. İş yerlerinin açılmaması demek; hiçbir gelirimiz olmadan yaşamak zorunda kalmamız demek, sosyal güvencemizin olmaması demek, biz çalışanları açlığa mahkum etmek demek.

-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkum edilmiş durumda.

Kapanan işletmelerden çağrı: Kiraya ait borç stoklarımız birikiyor!

“ELDEKİ VERİLER İŞLETMELERİN AÇILMASINA ENGEL DEĞİL”

Aşılama sürecinin başladığını hatırlatan işletme sahipleri ve sektör çalışanları, “Eldeki veriler işletmelerin açılmasına engel değildir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 13 Ocak'ta kongreleri başladı, kalabalık salonlarda kongreler yapılabiliyor. Özel ve resmi kurslarda yüz yüze eğitim başladı. Sağlık kurumlarındaki yoğunluğun azalmasıyla, sağlık personelinin izin yasağı kaldırıldı. Normalleşme adımları atılıyor, bize öncelik verilmeli iş yerleri açılmalıdır” diye konuştu.

“TÜM TEDBİRLERİ ALALIM, İŞ YERLERİ AÇILSIN, YASAKLAR KALKSIN”

Açıklamada şunlar söylendi: 

“HES Kodu ile toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın.”

“ALINAN ÖNLEMLERLE GEÇİNEMİYORUZ”

Samsun'da Süleymaniye geçidinde bir araya gelen işletme sahipleri ve sektör çalışanları, “Alınan önlemlerle geçinemiyoruz“ diyerek, “Binlerce insan bir gecede alınan bir kararla, hiçbir destek ve güvence sunulmadan işsiz bırakıldı” şeklinde konuştu. Kafe-Bar çalışanları kapatılan iş yerlerinin açılması talebinde bulundu. 

Kapanan işletmelerden çağrı: Kiraya ait borç stoklarımız birikiyor!

“SALGININ FATURASINI SADECE BİZ ÖDÜYORUZ”

Bursalı sektör temsilcileri, salgın sebebiyle kapalı olan işletmeler yüzünden batma noktasına geldiklerini söyledi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

-Salgının yarattığı ağır koşulların faturasını sadece biz ödüyoruz. Sektörel haksızlıklara tahammülümüz kalmadı. Bilim Kurulu bulaş riskinin, AVM'lerde ya da toplu taşımada olmadığını bize nasıl açıklayacak? Salgını önlemek adına alınan kararların adil olmasını ve yaşadığımız külfetin taraflar arasında eşit olarak bölünmesi gerektiğine inanıyoruz.

-Aşılama çalışmalarının ivedilikle tamamlanasını ve verilen tarihlere uyulmasını bekliyoruz. Hizmet iş kollarında kapalı ya da kısıtlı iş yerlerinde çalışan personel zor durumda, açlık sınırının bile altında olan desteklerle yaşamaya çalışıyor. İşletmelerimizde de kira sorumluluklarımız devam ediyor.

-Özel mülkiyetlere ait olanlar bir yana kapalı kaldığımız dönemler için mülkiyeti kamuya, vakıflara veya belediyelere ait işletmelerde kiraya ait borç stoklarımız birikiyor. İşyerlerimizi kontrollü olarak bir an önce AVM'lerde olduğu gibi HES kodu ile ve tüm sosyal mesafe kurallarına uyarak açalım.

Bendevi Palandöken: Kira desteği kapsamı genişletilerek devam ettirilmelidir!


Geri Dön