28 / 03 / 2024

Kapıcı kaç saat çalışır?

Kapıcı kaç saat çalışır?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işlerin yapmak ile mükellef olan kapıcı kaç saat çalışır?



Kapıcı kaç saat çalışır?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetler için kapıcı çalıştırılıyor.


Kapıcıya verdiği bu hizmet karşılığında kapıcı konutu tahsis edilebildiği gibi, İş Kanunu hükümlerine göre asgari ücret de veriliyor.


Yönetim ile kapıcı arasında çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzasının da yer aldığı iş sözleşmesi yapılıyor.


Peki, tarafların imzaladığı iş sözleşmesine göre kapıcı günde kaç saat çalışır?


Kapıcı çalışma saatleri:

Kapıcı, Pazar günleri dışında 7.5 saat hesabı ile haftada 45 saat çalışıyor. Örnek günlük iş süresi tespiti şu şekilde;


06.30 - 09.30 (3saat çalışma)

09.30 - 13.00 (Ara dinlenmesi)

13.00 -14.30 (1.5 saat çalışma)

14.30 - 18.00 (Ara dinlenmesi)

18.00 - 21.00 (3 saat çalışma)


45 saatten fazla çalışılması durumunda; her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarı yüzde 50 yükseltililerek ödeniyor. Apartman yönetimi isterse yüzde 50'den yüksek oranda zamlı ücret ödeyebiliyor.  


Kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön