28 / 03 / 2024

Kapıcı kaç yılda emekli olur?

Kapıcı kaç yılda emekli olur?

İş Kanununda belirtilen haklara sahip olan kapıcıların çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saat oluyor.. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabiliyor. Peki, kapıcı kaç yılda emekli olur?



Kapıcı kaç yılda emekli olur?

Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişiler, kapıcı oluyor.


İş Kanununda belirtilen haklara sahip olan kapıcıların çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saattir. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabilir. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabilir. 


Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz.


Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebilir. Peki, kapıcı kaç yılda emekli olur?


2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 60 daki şartlar yerine gelince kapıcılar da emekli olabiliyor.


Emeklilik şartları:

-Tamamlanması gereken sigortalılık süresi (Hizmet Yılı)

-Tamamlanması  gereken yaş

-Tamamlanması  gereken prim


Buna göre ilk defa 08.09.1999- Reformun Yürürlük Tarihi Arasında Sigortalı Olan Erkeklerin Emekliliği


İlk defa 08.09.1999 tarihi ile sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihleri arasında çalışmaya başlayan SSK sigortalılarına aşağıdaki şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır;


a) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün,


b) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün,


Emeklilik primi ödemiş olmaları şartı ile emekli aylığına hak kazanacaklardır.


Kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön