26 / 04 / 2024

Kapıcı yıllık izin süreleri!

Kapıcı yıllık izin süreleri!

Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde, kapıcının çalıştırılıp çalıştırılamayacağı iş sözleşmelerinde belirleniyor. Kapıcı yıllık izin de kullanabiliyor. Peki, kapıcı yıllık izin süreleri kaç gün?



Kapıcı yıllık izin süreleri!

Apartman ve konut sitelerindeki bakım, temizlik ve diğer günlük hizmetler kapıcı tarafından yerine getiriliyor. Kapıcılar, İş Kanununa göre "işçi" olarak kabul ediliyor ve kanunen diğer işçilerle aynı haklara sahip oluyor.


Kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde; İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekiyor.


İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre hafta tatili veriliyor. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda yer alan tatil günlerinde, kapıcının çalıştırılıp çalıştırılamayacağı iş veya toplu iş sözleşmelerinde belirleniyor.


Bu günlere ilişkin ücretler, İş Kanununun 47 nci maddesine uygun olarak ödeniyor. Aynı zamanda kapıcı yıllık izin de kullanabiliyor. Peki, kapıcı yıllık izin süreleri kaç gün?


Kapıcı yıllık izin süreleri:

1 yıldan 5 yıla kadar olanlara yılda 12 gün.

5 yıldan fazla ve 15 yıldan az olanlara yılda 18 gün.

15 yıl ve daha fazla olanlara yılda 24 gün,yıllık ücretli izin veriliyor.


18 ve daha küçük yaştaki işçilere verilecek  yıllık ücretli izin 18 günden az olamıyor.


Yıllık ücretli izine ilişkin ücret kapıcının izne başlamasından önce peşin veya avans olarak ödeniyor.


Kapıcı yıllık izin dilekçesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön