20 / 04 / 2024

Kat irtifakı tapusu krediye uygun mu?

Kat irtifakı tapusu krediye uygun mu?

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapı için daha ortada inşaat yok iken bağımsız bölümlerin kat irtifakları kurulabiliyor. Peki, bu şekildeki bir ev için kredi kullanılır mı? Kat irtifakı tapusu krediye uygun mu?



Kat irtifakı tapusu krediye uygun mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, imarlı bir arsanın imar durumuna uygun bir inşaat projesi için temel kazınıp inşaata başlanır ve bodrum kat veya su basmanı çıktıktan sonra, belediye temel üstü inşaat yapım izni ve ruhsatı verir İnşaatın bu aşamasında, yani daha ortada inşaat yok iken bağımsız bölümlerin kat irtifakları kurulabiliyor.


Kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kuruluyor. 


Bir arsa üzerinde kat irtifakları ancak sözleşmede veya dilekçede her kat irtifakının ilgili bulunduğu bağımsız bölüme tahsisi istenen arsa payı, arsanın kayıtlı olduğu kütüğün (Beyanlar) hanesinde belirtilmek suretiyle kurulur ve yapının, verilen projeye göre tamamlanmasından sonra kat mülkiyetine konu olacak bağımsız bölümlerinin numarası ve bu bölümlere bağlı eklentiler kütüğün beyanlar hanesinde belirtilir. Peki, kat irtifakı tapusu krediye uygun mu?


Konut kredisi kullanarak ev satın almak isteyenler, evin tapusunun kat irtifakı olması halinde zorluk yaşayabiliyor.


Kimi bankalar kat mülkiyeti olmayan evlere konut kredisi vermiyor. Ancak kimi bankalar ise anlaşmalı olduğu konut projeleri için kat irtifakı tapusuna kredi verebiliyor.


Kat irtifaklı evlerde elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. 



Kat irtifakı inşaatın hangi aşamasında kurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön