26 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşme fesih şekli!

Kat karşılığı inşaat sözleşme fesih şekli!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yolu ile inşaat üretimi hem arsa sahiplerine hemde müteahhitlere kolaylıklar sağlayan bir yöntem oluyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşme fesih şekli nedir?



Kat karşılığı inşaat sözleşme fesih şekli!

Kat karşılığı inşaat sistemi arsasına kendi imkanları ile inşaat yapamayan veya profesyonel inşaat müteahhitleri aracılığıyla arsasına inşaat yaptırmak isteyen ancak ben para harcamayayım müteahhit binayı yapsın dairemi bana teslim etsin kendisi de yaptığı inşaattan dairelerini alsın mantığı ile geliştirilmiş bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yolu ile inşaat üretimi hem arsa sahiplerine hemde müteahhitlere kolaylıklar sağlayan bir yöntem denilebiliyor. Hukukumuzda bu sözleşmelere özgü özel bir yasal düzenleme bulunmamakta olup bu sözleşmeler borçlar kanunu 355-371. maddelerinde düzenlenen istisna sözleşmesi kapsamında değerlendiriliyor. 


Arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde düzenleme şeklinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanarak sözleşme kurulmuş oluyor.   Bu sözleşmede karşılıklı olarak yükümlülükler açık olarak belirtiliyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl feshedilir?


Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri tarafların anlaşması veya mahkeme kararı ile feshediliyor. Arsa sahibi ile müteahhit karşılıklı anlaşarak kat karşılığı sözleşmesini feshedebiliyor. 


Bunun dışında sözleşmenin feshine mahkeme tarafından karar veriliyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi geriye etkili veya ileriye etkili olabiliyor.


Müteahhit sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön