27 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır?

Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir bina yapıldıktan sonra oturma müsaadesi alınır ve kat mülkiyeti kurulur. Ama daireler hala arsa tapusu olarak görülüyor. Bu tapuları bina tapusu olarak değiştirme mecburiyeti var mı? Değiştirilmezse ne olur? ' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun Bir bina yapıldıktan sonra oturma müsaadesi alınır ve kat mülkiyeti kurulur. Ama hâlâ daireler arsa tapusu olarak görülüyor. Bu tapuları bina tapusu olarak değiştirme mecburiyeti var mıdır? Değiştirilmezse sonucu ne olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kat mülkiyeti tapusu nasıl alınır?

Bir bina yapıldıktan sonra oturma müsaadesi alınır ve kat mülkiyeti kurulur. Ama hâlâ daireler arsa tapusu olarak görülüyor. Bu tapuları bina tapusu olarak değiştirme mecburiyeti var mıdır? Değiştirilmezse sonucu ne olur? ● M.S.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun durumunda anlaşılmayan bir nokta var. Sanki biri yanlış bir şeyler söylüyor. İskan izni alınır ve kat mülkiyeti kurulursa artık arsa tapusu diye bir şey olmaz.

Arsa tapusu deyimi de açıklamaya muhtaçtır. Çünkü bir arsanın ortaklarına hisselerini gösteren arsa tapusu verilir, bu, arsaya ait tapudur veya bir binada kat irtifakı kurulur, kat irtifak tapusunda bağımsız bölüm numaraları yer alır ama tapu senedinde ‘cinsi’ bölümünde ‘arsa’ yazar. Vatandaş da buna kat irtifakı tapusu demez, arsa tapusu der. Okuyucumunki kuvvetle muhtemeldir ki kat irtifakı tapusu.

★ ★ ★ ★ ★

İşte anlaşılamayan durum bu ama kuvvetle muhtemel olan ellerindeki kat irtifak tapusunun, iskan alındıktan sonra kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Hedef budur. Alınması gereken tapunun adı da bina tapusu değildir, yukarıda söylediğim gibi kat mülkiyeti tapusudur.


★ ★ ★ ★ ★

Peki hemen kat mülkiyetine geçilmezse ne olur? Doğrusu hedef kat mülkiyeti olduğuna göre kat mülkiyetine geçmekte malikler için yarar vardır ama geçilmediği hallerde bağımsız bölüm malikleri kat irtifak tapusu ile malik olurlar, binanın üçte ikisi fiilen kullanılana kadar bu binada kat mülkiyeti hükümleri uygulanmaz, binanın üçte ikisinin fiilen kullanılmaya başlaması ile kat mülkiyeti hükümleri tatbik edilir.

Kat irtifakı tapusunda da bağımsız bölümlerin arsa payı belli olduğu için aidat belirlemede problem yaşanmaz. Kat mülkiyetine geçilen binalarda ise üçte iki fiili kullanıma bakılmaz, kat mülkiyet hükümleri hemen tatbik edilir.


Geri Dön