25 / 04 / 2024

Kemer'de 93 milyon TL'ye icradan satılık tatil köyü!

Kemer'de 93 milyon TL'ye icradan satılık tatil köyü!

Kemer İcra Dairesi Müdürlüğü, Antalya ili, Kemer ilçesi, Tekirova Mahallesi'nde yer alan tatil köyünü 278 milyon 578 bin 131 TL'ye satıyor...



Kemer İcra Dairesi Müdürlüğü tarafından Antalya ili, Kemer ilçesi, Tekirova Mahallesi'nde yer alan tatil köyünü 278 milyon 578 bin 131 TL'ye satışa çıkardı. Gayrimenkulün satış ihalesi 6 Ekim 2020'de gerçekleştirilecek. 

İlan metni: 

T.C. KEMER İCRA DAİRESİ 2018/941 TLMT.

TAŞINMAZIN ( ÜST HAKKININ) AÇIK ARTIRMA İLANI

Satılmasına karar verilen üst hakkının cinsi, niteliği, kıymeti, adedi, önemli özellikleri :

Antalya ili Kemer ilçesi Tekirova mahallesi 412 parsel sayılı taşınmaz üzerinde borçlu şirkete 24.06.1988 tarihinden geçerli olmak üzere 24.06.2037 yılına kadar 49 yıllığına üst hakkı tesis edilmiştir. Satış konu üst hakkı ve üst hakkı üzerinde bulanan tüm unsurların değeri Kemer İcra Hukuk Mahkemesinin 2019/57 esas sayılı dosyasından düzenlenen bilirkişi raporu ile tespit edilmiş olup, iş bu dosyadan verilen 05/09/2019 tarihli karar ile kesinleşmiştir.

Satış şartları :

1-İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada tahmin edilen değerin %50 sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur. Birinci artırmada istekli bulunmadığı takdirde elektronik ortamda birinci artırmadan sonraki beşincigünden, ikinci artırma gününden önceki gün sonuna kadar elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada da malın tahmin edilen değerin %50 sini,rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamınıve satış giderlerini geçmesi şartıyla en çok artırana ihale olunur. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşecektir.

2-Artırmaya iştirak edeceklerin, tahmin edilen değerin % 20'si oranında pey akçesi veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermeleri lazımdır. Satış peşin para iledir, alıcı isteğinde (10) günü geçmemek üzere süre verilebilir. Damga vergisi, KDV,1/2 tapu harcı ile teslim masrafları alıcıya aittir. Tellâllık Harcı, taşınmazın aynından doğan vergiler satış bedelinden ödenir. (Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinden rüçhan hakları vardır. Gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazım gelen resim ve vergi, rehinli alacaklardan sonra gelir.) Satış tarihine kadar tahakkuk etmiş olan irtifak hakkı bedelleri, Hasılat payı bedelleri satış bedelinden ödenecektir. Üst hakkının alıcıya tahsisi için ödenmesi gerekecek olan teknik ve altyapı katılım bedelleri, döner sermaye bedelleri, üst hakkı tahsis bedelleri, teslim masrafları alıcıya aittir. Bu bedellerin mahiyeti ve tutarları Kültür Ve Turizm Bakanlığı,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kemer Milli Emlak Müdürlüğünden temin edilebilir. Taşınmazın aynından doğan emlak vergileri, satış tarihine kadar tahakkuk etmiş üst hakkı kullanım bedelleri satış bedelinden ödenir.

3-İpotek sahibi alacaklılarla diğer ilgilerin (*) bu gayrimenkul üzerindeki haklarını özellikle faiz ve giderlere dair olan iddialarını dayanağı belgeler ile (15) gün içinde dairemize bildirmeleri lazımdır; aksi takdirde hakları tapu sicil ile sabit olmadıkça paylaşmadan hariç bırakılacaktır.

4-Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse İcra ve İflas Kanununun 133 üncü maddesi gereğince ihale feshedilir. İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak sureti ile ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesul olacaklardır. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairemizce tahsil olunacak, bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden alınacaktır.

5-Şartname, ilan tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık olup gideri verildiği takdirde isteyen alıcıya bir örneği gönderilebilir.

6-Üst hakkını icrasatışı sonucu devralacak olanların, eski hak lehtarı şirketin bu üst hakkı tahsis sözleşmesinden doğan ve ileride doğacak olan mali ve diğer tüm yükümlülüklerinden sorumlu olacağı, bu yükümlülüklerin hiçbir ihtirazı kayıt ya da çekince ileri sürülmeksizin yerine getirmesi gerekeceği, Bu bağlamda üst hakkını icra yoluyla satışı sonucu devralması durumunda ilgili alıcı tarafından, bu üst haklarından doğan ancak süresi içerisinde tahsil edilemeyen üst hakkı bedeli, hasılat payı vb. Tüm borçların ödeneceği,Ayrıca, üst hakkının devrinin yapılacağı tarihten itibaren 1(bir)ay içerisinde yeni bedel üzerinden yeniden sözleşme imzalanması amacıyla ilgili Bakanlıktan talepte bulunulacağı hususlarının dasatış ilanı ve satış şartmanesindebelirtilmesine karar verilmiştir.

7-Üst Hakkının hukuki durumu ve tahsis koşullarına ilişkin tüm bilgi ve belgelerKültür Ve Turizm Bakanlığı,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kemer Milli Emlak Müdürlüğü' nden temin edilebileceği gibibakanlığın İstanbul 10. İcra Dairesinin 2018/4716 Esas sayılı dosyasına gönderdiği42418407-306.03(070180013)-E 1027719 sayılı 11/12/2019tarihli cevabiyazısında üst hakkının icraen satışı halindekonulu paragrafında" Güney Antalya Turizm Alanı kapsamındaki Antalya İli, Kemer İlçesi, Tekirova Mahallesinde bulunan 412 parsel numaralı 89.258 m2yüzölçümlü orman vasıflı Hazine taşınmazı üzerinde kullanım bedellerine esas uygun görülen son tür, sınıf ve kapasitesi 1209 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel olan turizm tesisi gerçekleştirmek üzere 24/6/1988 tarihinde 49yıl süreli kesin tahsis yapılmış olup bu yazımız tarihi itibarıyla kesin tahsis süresinin 31 yıl 5 ay 17 günlük kısmı sona erdiğinden, anılan kesin tahsisin 17 yıl 6 ay 13 gün süresi kalmıştır. Ayrıca, Çamyuva Mahallesinde bulunan 127 ada 1 parsel numaralı (Ç9 özel parsel) 6.305 m2 yüz ölçümlü Hazine taşınmazı üzerinde ise 450 yatak kapasiteli personel lojmanı tesisi gerçekleştirmek üzere 6/12/1996 tarihinde Teteka Tekirova Tatil Köyü İşl. A.Ş. Adına Bakanlığımızca kesin tahsis yapılmış, daha sonra bu kesin tahsisin önce Akdeniz Martı Tur. ve Yat. A.Ş., daha sonra Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ye devri uygun görülmüşve tesis için son olarak 1209 müşteri + 224 personel yatağı (işletmede) ve 450 yataklı Personel Lojmanı (yatırımda) kapasiteli 5 Yıldızlı Otel Geçiş Dönemi Kısmi Turizm İşletmesi Belgesi düzenlenmiştir.

Ayrıca, Şirket tarafından, Kamu Taşınmazları Üzerindeki Turizm YatırımlarınınSürelerinin Uzatılması ile Satışına İlişkin Yönetmelik kapsamında kesin tahsis sürelerinin 49 yıla uzatılması talep edilmiş olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler GenelMüdürlüğü'nün 21/05/2020 Tarih 349945 sayılı yazısına göre; "Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler GenelMüdürlüğü' nün 21/05/2020 Tarih 349945 sayılı Kesin Tahsis Süre Uzatımı Konulu yazısında belirtilen üst hakkına ilişkin kesin tahsis süresinin 49 yıla uzatılması talebinin Bakanlıkça uygun görüldüğü ve peşin ödemede 30.066.284,26 TL; taksitle ödeme halinde ise 37.582.855,33 TL.tutarındaki yararlanma bedelinin %25 oranındaki ilk taksitinin hazineye (ilgili muhasebe birimine) ödenmesi ve ödemeye ilişkin dekontun Bakanlığa iletilmesi için Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'ne 24/04/2020 tarihine kadar süre verilmiş olmakla birlikte, bahse konu yararlanma bedeli ödemesi 4706 sayılı kanunun geçici 25. Maddesi kapsamında kalmaktadır . Bu kapsamda satışa konu üst hakkı satış kararı tarihi itibari ile24.06.2037 tarihine kadar tahsisli olarak devam etmekte olup bakanlık yazısında adı geçen işlemlerin yerine getirilmesi ve ödemelerin yapılması durumunda Kamu Taşınmazları Üzerindeki Turizm Yatırımlarının Sürelerini Uzatılması ile Satışına ilişkin Yönetmelik hükümleri kapsamında üst hakkı süresinin 49 yıla uzatılması söz konusu olabilecektir. "
Bu çerçevede, yukarıdaki açıklamalarla birlikte yukarıda; 412 parsel numaralı 89.258 m2 yüzölçümlü orman vasıflı Hazine taşınmazı üzerindeki üst hakkının icraen satışını takiben, Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca, üst hakkını satın alacak kişinin bir anonim şirket olması durumunda bu şirkete, aksi halde bu kişi tarafından kurulacak bir anonim şirkete kesin tahsisin devredilmesi için Bakanlığımıza başvuruda bulunması ve kesin tahsisin devrinden kaynaklanan Bakanlığımızca belirlenecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payının ödenmesi (bu yazımız tarihi itibariyla 12.090.000,00.-TL sosyal ve teknik altyapıya katılım payı belirlenmiş olmakla birlikte, kesin tahsisin devir işleminin Bakanlığımızca uygun görüleceği tarihte bu bedel yeniden hesaplanacaktır) ve ayrıca, "bahse konu kesin tahsise ilişkin tüm koşulların ve ayrıca, varsa bu kesin tahsisten ve üst hakkından kaynaklanan doğmuş ya da doğabilecek tüm mali yükümlülüklerin (kullanım bedeli, hasılat payı, orman köylüleri kalkındırma geliri vb.)" denilmiştir.
 

8-Kemer Milli Emlak Müdürlüğünce 27/12/2019 tarih ve 101289 sayılı yazısı ilemüdürlüğümüze iletilmiş olan hususların dahilinde Kültür ve Turizm Bakanlığı' nca (yatırım ve işletmeler genel müdürlüğü) anılan şirket lehine 2634 sayılı kanunun 8. Maddesi uyarınca kurulan kesin tahsis işlemi olup ve ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Satışa konu üst hakkı ile ilgili olarak 4916 sayılı kanunun 2. Maddesi kapsamında gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığınca (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) tarafından değerlendirme yapılacaktır.

9-Tapuda düzenlenen, 31.01.2007 tarihli ve 417 yevmiye numaralı resmi senedin devir başlıklı 11. Maddesinin "üst hakkının herhangi bir şekilde devralan gerçek ve özel hukuk kişileri bu devre ilişkin olarak tapuda yapılan tescil tarihinden itibaren en geç bir (1) ay içerisinde Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. veya başka bir kamu kuruluşu tarafından belirlenen cari yıl birim maliyet bedelleri esas alınarak veya Kültür ve Turizm Bakanlığınca o tarihte emsali tesis için belirlenen üst hakkı bedeli ve/veya Maliye Bakanlığınca 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 9 ve 13 maddeleri uyarınca günün rayicine göre belirlenecek bedel üzerinden hazine ile yeniden sözleşme yapmak zorundadır"ifadesi gereği üst hakkını satın alan gerçek veya özel hukuk kişilerinin söz konusu madde gereği tapuda yeni bir resmi senet düzenlenmesi amacı ile bakanlığımıza (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) veya Kültür ve Turizm Bakanlığına (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) başvurması gerekmektedir. Tapuda Düzenlenen 31.01.2007 tarihli ve 417 yevmiye numaralı resmi senedin üst hakkının iptali başlıklı 13. Maddesinin "bu taahhüt senedinin 4,5,6,7,8,9,10,11. Maddelerindeki yazılı şartlara uyulmaması, üst hakkı sözleşmesinin önemli ölçüde ihlali sayılır veüst hakkı iptal edilir. Bu durumda, hazinece bir tazminat veya bedel ödenmeksizin tüm yapı ve tesisler sağlam ve işler durumda hazineye intikal eder. Üst hakkı tesis edilen taşınmazın üzerinde yapılan tesise ait turizm yatırım veya turizm işletme belgesinin iptal edilmesi halinde üst hakkı da iptal edilecektir."

10-Her ne kadar da yapılan maliyet hesaplamasında kalan süre 18.5 yıl olarak dikkate alınmış ise de, kalan kullanım süresinin 49 yıla uzatılması için yapılmış olan ve yukarıda detayları belirtilmiş olan husus saklı kalmak üzere satış ilanı tarihi itibari ile üst hakkı kullanım süresi 24.06.2037 tarihinde son bulacaktır.

11-İİK. 127. MAD.GÖRE SATIŞ İLANININ TEBLİĞİ :İlanın birer sureti borçluya ve alacaklıya ve taşınmazın tapu siciline kayıtlı bulunan ilgililerinin tapuda kayıtlı adresleri varsa bu adreslerine tebliğ olunur. Adresin tapuda kayıtlı olmaması hâlinde, varsa adres kayıt sistemindeki adresleri tebligat adresleri olarak kabul edilir. Bunların dışında ayrıca adres tahkiki yapılmaz, gazetede veya elektronik ortamda yapılan satış ilanı tebligat yerine geçer.

12-Satışa iştirak edenlerin şartnameyi görmüş ve münderecatını kabul etmiş sayılacakları, başkaca bilgi almak isteyenlerin 2018/941 Tlmt. sayılı dosya numarasıyla müdürlüğümüze başvurmaları ilan olunur.

İlan metni için tıklayın


Geri Dön