29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri 2015!

Kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri 2015!

Kentsel dönüşümde evi yıkılan yapı sahiplerinin mağdur olmaması adına devlet birtakım finansal destekler sunuyor. Peki bu kapsamında yapılan kira yardımı ne kadar? İşte kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri 2015...



Kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri 2015!

Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli alanlarda belirlenen riskli yapılar tespit edilerek, bu yapılar yıkılıp yerine yeni binalar inşa ediliyor.


Bu süreçte evi riskli olarak ilan edilen yapı sahiplerinin mağdur olmaması adına devlet birtakım finansal destekler sunuyor. Bu destekler kapsamında kira yardımı da bulunuyor.


Kentsel dönüşümde anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.


Kentsel dönüşüm kira yardımı ödemeleri..

Nüfusu 300 binin altındaki iller

Nüfusu 300 binin altındaki yerleşim yerlerinde geçen yıl 400 lira olarak uygulananan kira yardımı, 425 liraya yükseltildi.  


Bu kapsamda Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük ve Kilis'te hak sahiplerine aylık 425 lira kira yardımı yapılacak. 


Bu illerde kentsel dönüşümden etkilenen kiracılara da defaten 850 lira yardım yapılacak.  


Nüfusu 300-500 bin arasında değişen iller 

Amasya, Bitlis, Çanakkale, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye ve Düzce'de ise 450 lira olan kira yardımı 480 liraya çıkarıldı. Nüfusu 300-500 bin arasındaki bu illerde kiracılara da defaten 960 lira verilecek. 


Hak sahiplerine 500 lira kira yardımı yapılan 500-750 bin nüfuslu şehirlerde, bu rakam 535 liraya yükseltildi. Bu illerde kiracılara da bir defaya mahsus bin 70 lira yardımda bulunulacak. 


Bu miktardan Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak ve Batman'daki vatandaşlar yararlanacak. 


Nüfusu 750 bin - 2 milyon arası olan iller

Nüfusu 750 binden 2 milyona kadar olan illerde 550 lira olarak uygulanan kira yardımı 590 lira oldu.  


Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'da ev sahiplerine aylık 590 lira kira bedeli, kiracıya ise defaten bin 180 lira ödenecek. 


Nüfusu 2-4 milyon arasındaki iller

Nüfusu 2-4 milyon arasındaki kentlerde, geçen yıl 600 lira olan kira yardımı ise 640 liraya çıkarıldı.  Buna göre, Adana, Antalya, Bursa ve Konya'daki hak sahiplerine aylık 640 lira kira yardımı yapılacak. Kiracılar da defaten bin 280 lira yardım alabilecek.  


Nüfusu 4 milyonun üzerindeki iller

İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de 650 lira olarak ödenen kira yardımı ise 680 liraya çıkarıldı.  


Böylelikle nüfusu 4 milyonun üzerindeki bu 3 büyük ilde hak sahiplerine 680 lira kira yardımında bulunulacak. Kiracılara da defaten bin 360 lira ödeme yapılacak. 


Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön