19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi alma koşulları 2015!

Kentsel dönüşüm kredisi alma koşulları 2015!

Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerine sağlanan destekler arasında kredi de bulunuyor. Krediyi anlaşma yolu ile riskli binasını tahliye eden kimseler alabiliyor. İşte kentsel dönüşüm kredisi alma koşulları 2015...



Kentsel dönüşüm kredisi alma koşulları 2015!

Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerine sağlanan destekler arasında kredi de bulunuyor. Krediyi anlaşma yolu ile riskli binasını tahliye eden kimseler alabiliyor.


Kentsel dönüşüm kredisi sürecinde binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için müteahhit ile anlaşılması ve ruhsatın alınması gerekiyor. Peki, Kentsel dönüşüm kredisi alma koşulları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kredisi açılabilmesi için, açılacak kredi azami miktarları ile kredinin tahsis öncelikleri; özel hesabın finansman durumu, proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri, inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak her yıl Bakanlıkça belirleniyor ve ilan ediliyor.


Kredi başvuruları ve kullandırılması esasları;

(1) Özel hesaptan kredi kullanmak isteyen hak sahiplerince, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulur.


(2) İl Müdürlüklerince incelenen kredi başvurularından uygun görülenler onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilir.


(3) Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen miktarda değerler teminat olarak alınır ve kredi kullananlar ile Bakanlık arasında borçlanma sözleşmesi düzenlenir. Bu sözleşmeler borçluların gayrimenkullerinin tapu kayıtlarının ve bağımsız bölümlere ait bilgileri, kredi borcu ve kredi şartları ile gerekli görülecek diğer bilgileri içerir. Düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılır.


(4) Konutunu veya işyerini kendi imkânları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde yirmi beşi peşin olarak, geri kalanı da üç eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak, özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılır.


(5) İşyeri ya da konutunu edinmek isteyenlere kredi kullandırılması halinde düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemlerini müteakip toplu olarak ödeme Özel Hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılır.



Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön