25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm rant sistemi haline gelmemeli!

Kentsel dönüşüm rant sistemi haline gelmemeli!

Bugün kapılarını açan CNR Emlak 2017 Fuarı'nda eş zamanlı olarak gerçekleşen CNR Emlak Zirvesi'nde konuşan Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, kentsel dönüşümün önemli bir proje olduğuna dikkat çekerek, bu projenin rant sistemi haline gelmemesi gerektiğini söyledi..



İstanbul Fuarcılık tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ'nin desteğiyle CNR Expo Yeşilköy'de CNR Emlak Fuarı kapılarını açtı. Bugün fuarla eş zamanlı olarak CNR Emlak Zirvesi de gerçekleşti. 

 

Ali Çağatay'ın sunumu ile başlayan zirveye, CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel, Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün,  TOKİ  Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan katıldı.


CNR Emlak Zirvesi 2017'de konuşan Mithat Yenigün, ekonomide büyümenin lokomotifi olan inşaat sektörüne yönelik yatırımların ivme kaybetmeden sürdürmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Türkiye’de toplam inşaat sektörü üretiminin yarısından fazlasını oluşturan konut üretiminde de ivmenin hızlandığını ifade eden Yenigün "Bugün bu zirvede ele aldığımız üzere gayrimenkul sektörünün etki alanı genişlemektedir. Bu süreçte Türkiye Müteahhitler Birliği Derneği üyelerinin önemli bir kısmı gayrimenkul geliştirme alanında önemli projeleri hayata geçirmekte." dedi.

 

Ulaşım projeleri çekim alanı oluşturuyor

Hızlı kentleşme paralelinde yeni yerleşim alanlarının gelişmesinin ve kentsel dönüşüm gibi etki alanı oldukça geniş projelerinin konut segmentindeki faaliyetin önemli oranda artmasına sebep olduğu belirten Yenigün, ayrıca büyük ölçekteki altyapı ve ulaşım projelerinin de bulundukları bölgede bir çekim alanı oluşturduğunu ve konut faaliyetlerinin bu bölgelere odaklanmasına neden olduğnu sözlerine ekledi. 

 

Gayrimenkul sektörüne destek olmak üzere 2016’da alınan tedbirlere ek olarak 2017 Şubat ayında alınan tedbirlere de değinen Yenigün, bu tedbirlerin de etkisiyle toplam satışların yılın ilk 9 ayı toplamında yıllık bazda yüzde 10 arttığını söyledi.

 

Tapu harcı indirimi satışları tetikledi

Satışları tetikleyen etkenin Mart ve Eylül aylarında yapılan tapu harcı ve KDV indiriminin olduğunu açıklayan Yenigün talepteki canlanmanın kalıcı olamayacağına yönelik endişelerin de olduğunu söyledi.

 

Yenigün, talep ertelenmesinin önüne geçmek için düşük faizli, uzun vadeli kampanyaların ve teşviklerin devam etmesinin önem arz ettiğini ifade etti.

 

6 milyon konutun dönüşüm süreci sektörü destekliyor

"Önümüzdeki dönemde 6 milyon konutun yeniden inşasını içeren kentsel dönüşüm sürecinin sektördeki aktiviteyi desteklemesi beklenmektedir. Kentsel dönüşüm sektörü ülkemizin şehirleşmeye bakışı açısından da hayati bir konudur." şeklinde açıklamalarda bulunan Yenigün Kasım 2014’te hazırladıkları 10 maddelik inşaat bildirgesine de değinerek bu bildirgede toplumun her kesimini ilgilendiren analiz yaptıklarını söyledi.

 

Deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde kentsel dönüşümün hayati önem taşıdığını bir kez daha vurgulayan Yenigün "Ancak kentsel dönüşümün bina bazlı ve rant odaklı olarak ele alınmamalı. Dönüşüm bütünsel bazda, kentsel altyapı, yeşil alan ihtiyacı ile başta mülkiyet hakkı olmak üzere bölge sakinlerinin tüm hakları gözetilerek planlanmalı." dedi.

 

Kentsel dönüşüm rant sistemi haline gelmemeli

Son olarak yeşil bina kültürünün oluşması gerektiğine değinen Yenigün kentsel dönüşüm çalışmalarının bu yönde yapılması gerektiğini ve kentsel dönüşümün rant sistemi haline gelmemesi için herkesin üstüne görev düştüğünü söyledi.

 


Işıl Seren KESKİN/CNREmlak2017

 


Geri Dön