26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?

Kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?

Kentsel dönüşüme girecek riskli bina malikleri ve hissedarları arsa payı ve metrekare hesaplamalarını merak ediyor. Peki, kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?



Kentsel dönüşüm ile riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliğe uygun binalar inşa ediliyor. Bir yapının kentsel dönüşüm dahilinde yenilenebilmesi için öncelikle riskli raporunun alınmış olması gerekiyor. Bu rapor için başvurular yetkili kurumlara malik ya da kiracı tarafından yapılabiliyor. Bu aşamada bina çoğunluğu aranmıyor. 

Kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?

Vatandaşlar yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebilirler. Müracaat sonrası yapılan incelemelerde riskli olarak tespit edilen yapılar için süreç başlatılır. 

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması istenilir. Yıkılan binanın yeniden yapımı aşamadında malikler yeni dairelerinin kaç metrekare olacağını, riskli binada hissesi bulunanlar ise kendilerine bir ev düşüp düşmeyeceğini sorguluyor. Peki, kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?


Geri Dön