26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümün avantajları nelerdir?

Kentsel dönüşümün avantajları nelerdir?

Riskli yapı niteliği taşıyan yapılar kentsel dönüşüm çalışmalarına dahil edilerek yıkılıp yeniden inşa edilebiliyor. Bu noktada kentsel dönüşümün avantajları nelerdir diye soranlar için yanıtı araştırdık...



Kentsel dönüşümün avantajları nelerdir?

Ülkemizde ekonomik ömrünü tamamlamış ve ciddi hasarlara sahip olan birçok yapı hala kullanılıyor. Bu durumun can ve mal güvenliğini tehdit altına alması nedeni ile, şehirlerde "kentsel dönüşüm" kapsamında yenileşmeye gidiliyor. Bir diğer ifade ile, kentsel dönüşüm projesi ile "riskli" olan yapılar, yıkılarak yerine yenisi inşa ediliyor. 


Kentsel dönüşüme, içinde yaşadığı yapının riskli olduğunu düşünen kimselerin başvuruları ile adım atılabiliyor. Peki böyle bir işe kalkışmak ne kadar faydalı? Kentsel dönüşümün avantajları nelerdir? Gibi sorularınız varsa, hemen yanıtlayalım.


Kentsel dönüşümün avantajları

İlk olarak kentsel dönüşümün amaçlarından ve dolayısı ile meydana getirdiği faydalardan bahsedelim. Kentsel dönüşüm projesi, kentin dokusunu bozan ve risk teşkil eden yapıların yıkılarak, yerine yeni deprem yönetmeliğine uygun olacak şekilde daha sağlam binalar yapılmasını amaçlıyor. Böylelikle, kentte risk taşıyan yapılarda ikamet eden kimselerin can ve mal güvenliği sağlanmış oluyor.


Kentsel dönüşüme katılan yapıların da kazandığı bazı avantajlar bulunuyor. Bunlar arasında inşaatlar için belediye harçlarından muafiyetlik; noter masraflarından muafiyetlik ve tapu harçlarından muafiyetlik yer alıyor.


Avantaj olarak değerlendirilen bir diğer durum ise, daire ve iş yeri satışındaki KDV oranının yüzde 1 olması.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön