24 / 04 / 2024

Kıbrıs inşaat sektörüne Kovid-19 etkisi!

Kıbrıs inşaat sektörüne Kovid-19 etkisi!

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, koronavirüs sebebiyle yaklaşık 30 bin işçinin ülkeyi terk ettiğini, işçi sayısındaki düşüş sebebiyle piyasada işçi açığı oluştuğunu belirtti...



Koronavirüs salgınının KKTC’de de ortaya çıkmasından sonra KKTC’de çalışma izniyle bulunan on binlerce kişi kendi ülkelerine geri döndu, pek çok sektörün iş başı yapmasından sonra ise “işçi açığı” meydana geldi.

Kıbrıs Postası'ndan Ertuğrul Senova'nın haberine göre; koronavirüs salgını sürecinden en çok etkilenen sektörlerden biri de inşaat sektörü oldu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, yaklaşık 30 bin işçinin ülkeyi terk ettiğini, 20 bin kadar konutun da inşasının sürdüğünü ifade etti.

“İŞÇİ AÇIĞI NEDENİYLE FİRMALAR, BİRBİRİNİN ELİNDEKİ İŞÇİLERİ KAÇIRMAYA BAŞLADI”

Gürcafer, işçi sayısındaki düşüş sebebiyle piyasada bir dengesizlik oluştuğunu vurgulayarak, “Oluşan işçi açığı nedeniyle herkes birbirinin elindeki işçiyi almaya, kaçırmaya başladı. Bu da başka türlü sıkıntıların oluşmasına sebep oldu” diye konuştu.

Böylesi sorunlarla karşılaşmayı, sürecin başından beri öngördüklerine dikkat çeken Gürcafer, tüm sektörlerde olduğu gibi, inşaat sektörünün de “bilinmezlik” sebebiyle önünü göremediğini ifade etti. 

BİLİNMEZLİK…

Binlerce işçinin, salgının KKTC’de de patlak vermesinden sonra endişeyle ülkesine geri döndüğünü belirten Gürcafer, şunları kaydetti:

“Tabi beklenen olmadı ve ülkemizde hayat daha erken zamanda normale dönmeye başladı. Fakat daha aşı bulunmadı, uçaklar ne zaman kalkacak, çalışanlar geri gelecek mi? Burada hükümet yanlış politika uyguladı diyemem, kimseyi de suçlayamam. Kimsenin ön görmediği bir krizdi bu. Ekonomik sıkıntı uzun süre devam edecek.”

“GÜNEY’DE ÇALIŞAN KIBRISLI TÜRKLERİN TÜMÜNÜ İSTİHDAM ETSEK, YİNE İŞİMİZ ÇÖZÜLMEZ”

Gürcafer, Kıbrıs’ın güneyinde çalışan 1700 kadar Kıbrıslı Türk olduğuna ancak bu insanların tümünün de inşaat sektöründe çalışmadığına vurgu yaparak, “Bu insanların tümü bile olduğu gibi inşaat sektöründe, yüksek maaşla istihdam edilse yine işimizi çözmez. İnşaat sektöründe yurtdışına giden işçi sayısı 30 bin civarında” diye konuştu.

20 BİNE YAKIN İNŞAATIN YAPIMINA DEVAM EDİLİYOR…

Şu anda yarım kalan ve sektörün iş başı yapmasından sonra inşaatlarına devam edilen 20 bine yakın konut olduğunu kaydeden Gürcafer, sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Kimse bunları yarım bırakmayacak ama bunlar tamamlandıktan sonra, bu konutlar satılacak mı? Yeni projeler başlatılacak mı? Bunlar hep bilinmeyenler… Eğer yeni projeler olmazsa, mevcut iş gücüne de gerek kalmayacak.”

Koronavirüs Kıbrıs inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?


Geri Dön