16 / 04 / 2024

Kipa satılıyor!

Kipa satılıyor!

The Times'ta çıkan yazıya göre aralarında ABD'li fon Harris Associates'in de olduğu büyük hissedarlar, süpermarket zincirinin yeniden toparlanmak için somut bir planla gelmesi veya tüm mağazaları satması gerektiğini söyledi...



Tesco Kipa'nın Türkiye'de toplam 191 mağazası bulunuyor. Şirketin Türkiye'deki toplam zararının ise bu yıl sonunda 60 milyon pound'a çıkması bekleniyor.

Tesco'nun satılması yönündeki baskılar şirketin CEO'su Philip Clarke'ın Tesco'ya ait Fresh & Easy zincirini ABD'de milyarder perakendeci Ron Burkle'a satmasının ve Çin'deki mağazalarını rakipleriyle birleştirmesinin ardından ağırlık kazandı.

TÜRKİYE'DEKİ SATIŞLAR DÜŞTÜ

Geçtiğimiz hafta ilk yarı satış rakamlarını açıklayan Tesco'da düşüş göze çarpıyor. Şirketin satışları Asya pazarında yüzde 3.7, Avrupa'da ise yüzde 5 geriledi. İngiltere'deki düşüş ise yüzde 0.5 oldu.

Türkiye'deki durum ise diğerlerinden daha kötü. Yılın ilk yarısındaki satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.8 gerilemiş durumda.

Tesco, Kipa'nın  İzmir  ve çevresindeki satışlarının ve performansının iyi olduğunu, ancak Doğu'da zorlandıklarını açıkladı. Sektör uzmanları Kipa'nın mega mağaza konseptinin sorgulandığını ve yerel zincirlerle baş etmekte zorlandığını belirtiyor.

Tesco'nun yüzde 1.8 hissesinin elinde tutan Harris Associates'ten David Herro, Kipa'nın kârlılığını artırmak için çalışması veya operasyonu satması gerektiğini söyledi. Bir diğer büyük hissedar ise, "Yeni yatırımlardan önce Türkiye'deki operasyonun kârlılığın yükseltilmesi hakkında daha somut şeyler duymayı istiyoruz. Tesco'nun tüm Avrupa birimi üzerinde bir soru işareti var" diye konuştu.

Tesco CEO'su Philip Clark ise Türkiye pazarından çıkmak istemediklerini belirtti. Türkiye'deki pazarın çok zor bir pazar olduğuna vurgu yapan Clark, İzmir ve çevresindeki büyümeye odaklandıklarını ve yakın zamanda operasyonel perfomansın da yükselmeye başlayacağını kaydetti.


Finans Gündem


Geri Dön