29 / 03 / 2024

Kira artış davası nedir?

Kira artış davası nedir?

İşyeri ve mesken gibi gayrimenkullerin kiralama süresinin yenilenmesi halinde, yeni kira döneminde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kira artış davası nedir? Dava nasıl açılır?





Kira artış davası nedir?

İşyeri ve mesken gibi gayrimenkullerin kiralama süresinin yenilenmesi halinde, yeni kira döneminde kiracıya belli oranlarda zam yapılıyor.


Taşınmaz mal sahibi kanun gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapamıyor.


Meskenlerde yapılacak kira artışı ise, dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Bu şekilde yapılan zammın kabul edilmemesi durumlarında ise karşı tarafa kira artış davası açılabiliyor. Peki, kira artış davası nedir? Kira artış davası nasıl açılır?


Kira artış davası..

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön