23 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesabı 2015 Haziran!

Kira artış oranı hesabı 2015 Haziran!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya yıllık zam yapılıyor. Yapılacak artışın kanunda belirlenen esaslara göre yapılması gerekiyor. İşte kira artış oranı hesabı 2015 Haziran oranları..



Kira artış oranı hesabı 2015 Haziran!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya yıllık zam yapılıyor. Yapılacak artışın kanunda belirlenen esaslara göre yapılması gerekiyor.


Borçlar Kanunu gereğince kira artış oranı hesabı mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor.


Meskenlerde; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Ancak bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. İşyerinde taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinde belirtilen oranda zam yapılması gerekiyor. Eğer sözleşmede herhangi bir oran yazmıyorsa işyeri kiracısına istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira artış oranı hesabı 2015 Haziran

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Kira artış hesabında yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Haziran ayı için kira artış oranı %6,52 olarak tespit ediliyor.


Örneğin mesken kiranızın 1000 TL olduğunu düşünelim. Haziran ayında yenilenen kira sözleşmeniz için kiraya yıllık 65,2 TL oranında zam yapılacak.




Enflasyon oranları Haziran 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön