28 / 03 / 2024

Kira artış oranları 4 Aralık'ta açıklanacak!

Kira artış oranları 4 Aralık'ta açıklanacak!

Gayrimenkul kira sözleşmesi Aralık ayında yenilenen kiracıların kira bedeline yapılacak oranlar 4 Aralık'ta TÜİK tarafından açıklanacak..



Ev ve işyeri kiralayan kiracıların sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde mevcut kira bedeline zam yapılıyor. Bu zam, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre hesaplanıyor.

 

Kanunen meskenlerdeki kiracılara üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılıyor. Ancak işyeri kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.

 

Kira artış hesabında kullanılan oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor.

 

Konut veya işyeri kira sözleşmesi Aralık ayı içerisinde yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı 4 Aralık'ta belli olacak. 


 
Geçtiğimiz ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, konuttaki kiracıya yüzde 14,47 oranında zam yapıldı.


 
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,71, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,66 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,47 artış gösterdi.

 

Mevcut kirası 1000 lira olan kiracının yeni dönem kira bedeli  bin 144,7 lira oldu.


TEFE TÜFE oranları Kasım 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön