25 / 04 / 2024

Kira artış oranları Temmuz 2018 yarın açıklanacak!

Kira artış oranları Temmuz 2018 yarın açıklanacak!

Kira sözleşmesi yenilenen kiracılara Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranlarına göre yıllık zam yapılıyor. Kira artış oranları Temmuz 2018 yarın açıklanacak..



Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kirada yapılacak zamlar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranlarına göre hesaplanıyor.

Kira artış hesaplamalarında oniki aylık veriler kullanılıyor. Bu oranlar her ayın 3'ünde TÜİK tarafından açıklanıyor.

2018 yılı Temmuz ayında yenilenen kiralamalarda kullanılacak kira artış oranları yarın saat 10:00'da açıklanacak. 

Geçen ay ne kadar zam gelmişti?

TÜİK tarafından geçtiğimiz ay açıklanan üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine göre on iki aylık yüzde 15,80 oranında artış yaşanmıştı. Ev sahipleri, kiracılarına yüzde 15,80 oranında zam yaptı. 

Sözleşmesi Haziran ayında yenilenen ve mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kira bedeli şu şekilde hesaplandı:

Mevcut kira: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 15,80 
Zam bedeli: 158  lira
Zamlı kira bedeli 1.158 lira

İş yerlerinde "sözleşme serbestisi"

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince iş yeri kiralamalarında kiracıya ÜFE oranlarında zam yapma zorunluluğu bulunmuyor. İşyerindeki kiracıya 2020 yılı itibarıyla ÜFE ile zam zorunluluğu başlayacak. 

Bu tarihe kadar mal sahipleri iş yerindeki kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile zam yapabilecek. Sözleşmede herhangi bir oranın belirtilmediği durumlarda ise mal sahibi istediği oranda zam yapılabilecek.


TEFE TÜFE oranları Haziran 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön