19 / 04 / 2024

Kira artışı ÜFE oranları hesabı Şubat 2016!

Kira artışı ÜFE oranları hesabı Şubat 2016!

Kira sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Kira artışı ÜFE oranları hesabı en fazla ÜFE oranlarında yapılıyor. İşte kira artışı ÜFE oranları hesabı Şubat 2016 oranları..



Kira artışı ÜFE oranları hesabı Şubat 2016!

Kira sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Bu artışın nasıl yapılacağına ilişkin esaslar Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


Kira artışı ÜFE oranları hesabı

Şubat 2016 verilerine göre kira bedelinde yüzde 5,50 oranında zam yapılacak. Buna göre kira bedelinizin 1000 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda ev sahibi en fazla 55 TL zam yapabilecek. 


Ancak taşınmazın değerinin yükseldiğini ve bu kira artış bedelinin az kaldığını düşünen mal sahipleri kira bedelinin tespiti için dava açabiliyor. Bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.




10 yıllık kiracının tahliyesi 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön