25 / 04 / 2024

Kira bedelini mahkeme nasıl belirler?

Kira bedelini mahkeme nasıl belirler?

Kira bedelinin tespiti davaları, kiraya konu olan gayrimenkulün bulunduğu veya sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Peki, kira bedelini mahkeme nasıl belirler?



Kira bedelini mahkeme nasıl belirler?

Kira bedelinin tespiti davaları, kiraya konu olan gayrimenkulün bulunduğu veya sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor.


Bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açılabiliyor. 


Davanın bu şartlara uygun bir şekilde açılması halinde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.


Peki, kira bedelini mahkeme nasıl belirler? Kira bedeli tespiti nasıl yapılır?


Kira bedelinin tespiti için mahkeme tarafından civar taşınmazlardaki “olağan kira bedelleri” araştırılıyor. Gerekli görülür ise mahkeme tarafından gayrimenkulün bulunduğu mahale gelinerek keşif yapılıyor. 


Bu kira bedelleri araştırmasından sonar mahkeme takdir yetkisini kullarak bir kira bedeli belirliyor.



Kira bedelinin tespiti davası harcı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön