29 / 03 / 2024

Kira beyannamesi son gün 2016!

Kira beyannamesi son gün 2016!

Konut ve işyerini 2015 yılında kiraya vererek gelir elde eden kimseler öncelikle beyanname vermek zorunda oluyor. Beyanname verme dönemi 1 Mart'ta başladı. Peki, kira beyannamesi son gün 2016 ne zaman?



Kira beyannamesi son gün 2016!

2015 yılında konutunu kiraya vererek gelir elde eden kimselerin vergi istisna tutarı 3 bin 600 TL olup, bu tutardan yüksek geliri olan kimseler vergi mükellefi oluyor.


İşyerini kiraya verenlerin istisna sınırı ise 29 bin TL olup, bu sınırın üstündeki gelirler için beyanname vererek ödeme yapılması gerekiyor.


Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde beyan sürecinde gider yöntemlerinden biri seçilebiliyor. Bunlar götürü ve gerçek gider yöntemi olarak sıralanıyor.


Götürü Gider Yöntemi: Bu usulde belge aranmaksızın kira gelirlerinden istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 25’i götürü gider olarak hasılattan indirilir.


Gerçek Gider Yöntemi: Bu usulün seçilmesi durumunda, kira gelirinden Gelir Vergisi Kanununda belirtilen giderler indirilebilir. Ancak, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilemez. 


İndirim konusu yapılan giderlerin belgelendirilmesi zorunlu olup, bu belgelerin 5 yıl süresince saklanması gerekmektedir.


Kira beyannamesi son gün 2016

Kira beyananmesi verme dönemi 1 Mart'ta başladı. Kira beyannamesi son günü 25 Mart olup, beyannamelerin bu tarihe kadar verilmesi gerekiyor. Beyannameler vergi dairesinden verilebildiği gibi internet üzerinden hazır beyanname sistemi ile de verilebiliyor.



Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön