25 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranı yarın açıklanacak!

Kira enflasyon oranı yarın açıklanacak!

Taşınmaz mal kiralamalarında, sözleşmesi yenilenen kiracıların kira bedeline mal sahibi zam yapabiliyor. Hesaplamada dönemin enflasyon oranları kullanılıyor. Haziran ayı kira enflasyon oranı yarın açıklanacak...



Kira enflasyon oranı yarın açıklanacak!

Taşınmaz mal kiralamalarında, sözleşmesi yenilenen kiracıların kira bedeline mal sahibi zam yapabiliyor. Ancak yapılacak bu zam, mal sahibinin insiyatifinde olmuyor.


Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Yapılacak zam mesken ve işyerinde farklı şekilde hesaplanıyor. Meskende ÜFE oranlarına göre zam yapılması gerekirken, işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Meskenlerde;

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


İşyerlerinde;

Tarafların yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedeli, yapılan sözleşme esaslarına göre hesaplanıyor. Sözleşmede böyle bir oran belirtilmemesi halinde mal sahibi işyeri kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor. Ancak bu durum 2020 yılına kadar uygulanıyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Haziran ayında kullanılacak kira enflasyon oranları yarın açıklanacak.



Kiracıya ihtar çekme süresi nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön