25 / 04 / 2024

Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirle için kira gelir vergisi ödeniyor. Vergi için öncelikle beyan veriliyor. Peki, kira geliri beyan edilmezse ne olur?



Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirle için kira gelir vergisi ödeniyor.


Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisinde önclikle elde edilen kira gelirinin istisna bedelini aşıp aşmadığının tespitinin yapılması gerekiyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi. Bu bedelin üstünde gelir elde edenler 25 Mart 2015 tarihine kadar beyanname vermek zorunda. Peki, kira geliri beyan edilmezse ne olur?


Kira geliri beyannamesi vermeme cezası 2015..

Meskenlerden elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, 2014 yılı için 3 bin 300 TL'lik istisnadan faydalanılamıyor.


Ayrıca mükellef adına usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, Gelir Vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Bunlara ilaveten gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor. 


Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. 



Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön