26 / 04 / 2024

Kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?

Kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna sınırını aşması halinde beyan verilerek vergi ödeniyor. Peki, kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?



Kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesindene elde edilen kazançlar da yer alıyor. Elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna sınırını aşması halinde vergi ödeniyor.


Bu sene, 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında taşınmazını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, vergi mükellefi oluyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi vergilendirme kıstası olarak her sene istisna bedeli belileniyor. İstisna bedelinden düşük gelir elde eden kimseler vergi için beyanname vermiyor ve vergi ödemiyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle mükellef oluyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler, vergiden muaf oluyor. 


Peki, 3.300 TL'den yüksek gelir elde edilmesine rağmen kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?


Kira geliri beyannamesi verilmezse cezası..

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART - 31 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Yıllık gelir vergisi beyannamesi damga vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön