25 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat!

Kira geliri elde edenler dikkat!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde vergi barışını kaleme aldı.



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde vergi barışını kaleme aldı.

İşte Ahmet Karabıyık'ın 'Maliye’de kaydı olmayan da barışabilir' başlıklı yazısı...

Vatandaşların bir bölümü Maliye'de kaydı olmasa da vergi barışan başvurup başvuramayacağını merak ediyor.

Eğitim ve danışmanlık gibi serbest meslek kazancı bulunanlar, sosyal medyadan gelir elde edenler veya yurt dışından faiz geliri bulunanlar için vergi barışı hakkı var. Maliye’ye hiç bildirimde bulunulmamış olsa da, geçmiş senelerle ilgili vergi incelemesi riski vergi barışıyla engelleniyor.

Kira geliri elde edenler dikkat!

Maliye'de kaydı olmayan bir okuyucu, yine de vergi barışına başvurup başvuramayacağı sorusunu sordu. Banka hesap hareketleri aracılığıyla incelemeye alınan tanıdıklarım bulunuyor diyen okuyucu, geçen senelerde yüksek olmasa da kendi kazançlarının olduğunu belirtti. Ancak okuyucu, vergi dairesine bildirim yapması gerektiğini düşünemediğini dile getiriyor. 

Eğitim ve danışmanlık gibi serbest meslek kazancı da bulunabilir, sosyal medyada yayımlanmış içerikler aracılığıyla reklam geliri de kazanılmış olabilir, yurt dışı faiz kazancı da elde edilebilir... Ve bu gelirler için geçen senelerde Maliye’ye hiç bildirimde bulunulmamış, mükellefiyet kaydı açılmamış olsa da, geçmiş senelerle ilgili vergi incelemesi riski vergi barışıyla engelleniyor. 

Otomobil ve gayrimenkul alım satım geliri de olabilir, mülkünden kira geliri elde edip hiç Maliye’ye gelir beyanda bulunulmamış da olabilir. 

Kira geliri elde edenler dikkat!

Maliyeyle anlaşıp, vergi barışına imza atanlar için geçen senelerin kazançları artık kazanç elde eden kişilerden sorulmayacak. Zamanaşımı süresi henüz dolmayan geçen 5 senenin tümü için vergi barışı-matrah artırımı gerçekleştirilebildiği gibi, sadece bir (veya birkaç) sene için de yapılabilir.

Vergi barışı 7 soruda tüm detaylarıyla!

Emlak vergisi mükelleflerine piyango vurdu!


Geri Dön