26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi bitince kiracı hemen çıkartılamaz!

 Kira sözleşmesi bitince kiracı hemen çıkartılamaz!

Kira sözleşmeleri bittiğinde kiracıyı “sözleşme bitti hadi çık” diye çıkaramazsınız. Sözleşme kendiliğinden birer yıl süre ile uzar




Babadan kalan bir dükkanımız var, içinde de kiracı var. Bir müteahhit buraya talip öldu, yıkıp inşaat yapacak. Biz de 2013'te bunu yapmaya hazırlanıyoruz çünkü kiracının sözleşmesi 2013'te bitiyor. Ancak kiracı,benimle beş yıllık sözleşme yapın ben de müteahhitten tazminat alırım diyor. Buna ne dersiniz? G.A.


Konu sizin kiracınızın düşündüğü kadar basit değil. Birincisi her ne kadar kiracının sözleşmesi 2013’te son buluyor ise de biliyorsunuz kira sözleşmeleri bittiğinde kiracıyı “sözleşme bitti hadi çık” diye çıkaramazsınız. Sözleşme kendiliğinden birer yıl süre ile uzar. Dolayısı ile sizin kiracınızın 2013’te sözleşmesi son bulsa bile kendi isteği ile çıkmadığı sürece hemen günü gününe çıkaramayacaksınız. Bunun için dava açmanız gerekecek. Dava da ne kadar sürer artık bunu bilemem. Dolayısı ile kiracınız bir tazminat talep edecek ise zaten bu halde talep edebilir duruma gelmiş. Bir de hiç yeri yokken beş yıllık bir sözleşme yapmak mantıkla bağdaşmaz. Beş yıllık bir sözleşme size neyi getirir, neyi götürür? Yeniden inşa amacı ile tahliye davası açılacak ise bunun için dava süresi vardır. Böyle bir dava sözleşmenin bitimini takip eden bir yıl içinde açılır.Siz beş yıllık bir sözleşme yaparsanız ve tahliye davası açmak durumunda kalacaksanız bu halde beş yılın sonunu bekleyeceksiniz. Bu durum sizin için önemli bir risktir. Bir müteahhit bu duruma nasıl bir karar verir bunu değerlendirin. Teklif bana makul gelmedi. 

Posta/Tamer Heper


Geri Dön