19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi bittikten sonra kiracı tahliye edilebilir mi?

Kira sözleşmesi bittikten sonra kiracı tahliye edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kira sözleşmesi 15 Mart 2020’de sona eren işyerinde kiralayanla 9 Haziran’da kirayı anlaştık. Kira sözleşmesi yapmadık. Aynı gün noterden ‘1 hafta içinde dükkanı boşaltın’ diye ihbarname yolladı. Haklarımız nedir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kira sözleşmesi 15 Mart 2020’de sona eren işyerinde kiralayanla 9 Haziran’da kirayı konuştuk anlaştık. Kira sözleşmesi yapmadık. Ancak aynı gün hiçbir mazeret bildirmeden, noterden ‘1 hafta içinde dükkanı boşaltın’ diye ihbarname yolladı. Sözlü olarak kendine dükkan açacağını söyledi ama açmayacağını biliyoruz. Haklarımız nedir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kira sözleşmesi bittikten sonra kiracı tahliye edilebilir mi?

Kira sözleşmesi 15 Mart 2020’de sona eren işyerinde kiralayanla 9 Haziran’da kirayı konuştuk anlaştık. Kira sözleşmesi yapmadık. Ancak aynı gün hiçbir mazeret bildirmeden, noterden ‘1 hafta içinde dükkanı boşaltın’ diye ihbarname yolladı. Sözlü olarak kendine dükkan açacağını söyledi ama açmayacağını biliyoruz. Haklarımız nedir? ● Y.Y.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sözleşmesinin bitim tarihi 15 Mart 2020. Konuya bu tarihten itibaren bakmak lazım. Yeni kira bedelinin konuşulduğu 9 Haziran günü itibarıyla değil. 15 Mart 2020’de kira yılı bitmiş ve süresi içinde taraflarca fesih bildirimi yapılmadığı için sözleşme 15 Mart 2020’den itibaren bir yıl uzamış. Dönem sonlarında tahliyeye dair bir talep olmadığı müddetçe kira sözleşmeleri kendiliğinden bir yıl müddetle uzar.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak bazı tahliye nedenleri vardır ki tahliye talepli dava dönem sonunu takip eden bir ay içinde açılır. İhtiyaç nedeni ile açılacak dava da bunlardandır. Yani okuyucumun kiralayanı ihtiyaç nedenine dayalı olarak tahliye davası açacaksa bu davayı 15 Nisan 2020’ye kadar açmalıydı. Oysa haziranda karşılıklı oturup yeni kira bedelini görüşmüşler. Anlaşma olur veya olmaz, bu husus tahliye nedeni değildir. Olsa olsa şayet kira sözleşmesinde artırım şartı varsa kira tespit davası açma hakkı saklı kalmıştır o kadar. Yani süresinde bir tahliye talebinde bulunulmadığı için artık bu tarihlerde okuyucum aleyhine bir tahliye davası açılamaz.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum haklarının neler olduğunu sormuş. Bir dava açılmadığı müddetçe bugün için yapacağı herhangi bir şey yok. Kiralarını muntazam ödeyip sözleşme şartlarına uyacak ve işine devam edecek. Şayet bu tarihlerde aleyhine bir tahliye davası açılırsa bir meslektaşımın yardımını alacak o kadar.


Geri Dön