26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?

Kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Peki, kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?



Kira sözleşmesi süre uzatımı nasıl olur?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Peki, kira sözleşmesi uzatımı nasıl olur? Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?


Kira sözleşmesinin uzatılması için yeniden bir kira sözleşmesinin yapılması gerekmiyor. Tarafların sözleşmeyi feshetmemeleri halinde kira sözleşmesi aynı koşullarda bir seneliğine daha yenilenmiş oluyor.


Yenilenen kiralamalar için mal sahipleri kiracılarına zam yapma hakkına sahip oluyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.



Kira sözleşmesi vergi sınırı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön