29 / 03 / 2024

Kira sözleşmesi vergi sınırı 2016!

Kira sözleşmesi vergi sınırı 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında bir sene içerisinde elde edilen gelirler Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Belirlenen sınırın altındaki gelirler için vergi ödenmiyor. Peki, kira sözleşmesi vergi sınırı 2016 ne kadar?



Kira sözleşmesi vergi sınırı 2016!

Ev ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında bir sene içerisinde elde edilen gelirler Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor.


Kanunen belirlenen sınırın altındaki gelirler için vergi ödenmiyor. Bu sınır her sene yeniden belirleniyor. Ayrıca konut ve işyerleri için bu sınır ayrı ayrı tespit ediliyor. Peki, kira sözleşmesi vergi sınırı 2016 nedir?


Kira sözleşmesi vergi sınırı 2016 ne kadar?

2016 yılı için konut kira geliri vergisi istisna tutarı 3 bin 600 TL oldu. Buna göre 2015 yılı içerisinde bu bedelin üstünde gelir elde eden kimselerin beyanname vererek vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Ödemeler vergi dairesinde gerçekleşiyor.


Verginin ilk taksit ödemeleri Mart ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. 


Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Kira gelir vergisi beyannamesinin 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Beyanname verilirken seçilen yöntem ile vergi hesaplaması yapılıyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri gerçek gider ya da götürü gider yöntemi ile yapılabiliyor. Ancak, götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. 



Kira sözleşmesi damga vergisi 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön