25 / 04 / 2024

Kiracı evde tadilat yapabilir mi?

Kiracı evde tadilat yapabilir mi?

Borçlar Kanunu gereğince, kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir. Peki, kiracı evde tadilat yapabilir mi?



Kiracı evde tadilat yapabilir mi?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir.


Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. 


Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır. Peki, kiracı evde tadilat yapabilir mi? Kiracı evde değişiklik yapabilir mi?


Borçlar Kanunu gereğince, kiracının evde tadilat veya değişiklik yapması için kiraya verenin yazılı rızasını alması gerekiyor. Kiracı tarafından yapılabilecek değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:


Kiracı tarafından

MADDE 321- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir.


Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.


Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez.


Kiracı bakım onarım yapmakla yükümlü müdür?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön