26 / 04 / 2024

Kiracı kirayı ödemezse ne olur? 

Kiracı kirayı ödemezse ne olur? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '11 aydır kiracımız kirayı ödemiyor. Biz de borcun karşılığı 11 aylık kira tutarını tek senet oluşturduk. Fakat bana zorla senet imzalattılar diye bizi şikayet etmiş. Karakolda ifade verdik, sonuç ne olabilir?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '11 aydır kiracımız kirayı ödemiyor. İkazlarımızı umursamadı. Elektrik, su, doğalgaz, faturalarını ödemediği için kapalı. Biz de borcun karşılığı 11 aylık kira tutarını tek senet oluşturduk. Fakat bana zorla senet imzalattılar diye bizi şikayet etmiş. Karakolda ifade verdik, sonuç ne olabilir?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kiracı kirayı ödemezse ne olur? 

11 aydır kiracımız kirayı ödemiyor. İkazlarımızı umursamadı. Elektrik, su, doğalgaz, faturalarını ödemediği için kapalı.

Biz de borcun karşılığı 11 aylık kira tutarını tek senet oluşturduk. Fakat bana zorla senet imzalattılar diye bizi şikayet etmiş. Karakolda ifade verdik, sonuç ne olabilir? ● M.K.

Olayda bana göre iki ilginç durum söz konusu. Birincisi; bir kiracı 11 ay boyunca kira ödemez, elektriği, suyu ödeme yapmadığı için kesilir de kiraya veren biri buna karşı herhangi bir müdahalede nasıl bulunmaz?

Bunu çok yazdım, bir kiracı daha ilk kira ödememe durumunda yani daha ilk kirayı aksatması durumunda kendisine bir ihtarname gönderip kirasını 30 gün içinde ödemesi istenir.

30 gün içinde ödemez ise 31’inci gün tahliyesi için dava açılabilir ve hemen hemen en kısa sürede sonuçlanan davalardan biri ile tahliyesine karar verilir. Siz ise 11 aydan söz ediyorsunuz.

Bence 11 ayın sonunda, zaten ödemede acze düşmüş birinden 11 aylık kira bedeli kadar senet almanın bir yararı olabilir mi?

Bilin ki zaten bu senet de ödenmeyecek. Onun için yapılması gereken bu kişinin tahliyesini sağlamak.

★ ★ ★ ★ ★

İkinci ilginç duruma geleyim. Düşünün ki biri 11 ay boyunca kira ödememiş, sonuçta zaten işe yaramayacak bir senet vermiş, bunun da elinden zorla alındığını iddia edecek, bu inandırıcı olabilir mi?

Birinin elinden zorla senet almak suç, tamam ama bunun ispatı lazım. Oysa olayların gelişmesine bakarsanız, neticede ödenmeyecek bir senet verilmiş, bu hali ile de “Kiramı ödedim, bono verdim” gibi bir savunmaya başvurulacak ortam oluşmuş.

Şimdi bunun elinden zorla alındığı, sağlam delille kanıtlanmadıkça sonuç doğurmayacağı kanaatindeyim.


Geri Dön